Nieuws

sep
22

Fulbright beurzen 2018-2019

Bij het Fulbright Center is het weer mogelijk om Fulbright Beurzen aan te vragen voor het academische jaar 2018-2019. Het gaat om de beurzen wetenschappers en promovendi en om aanvragen voor het Fulbright-Schuman Program. De deadline is 1 december 2017. Doel van het beurzenprogramma was en is om het begrip tussen Amerikaanse staatsburgers en burgers van andere landen te bevorderen.

Voor wetenschappers in dienst van universiteiten en onderzoeksinstellingen in Nederland zijn er elk jaar maximaal twee beurzen beschikbaar. De beurs is bedoeld voor het geven van onderwijs, eventueel in combinatie met het doen van onderzoek. Het onderwijs kan bestaan uit een serie gastcolleges aan de Amerikaanse universiteit die als gastheer optreedt. De bijdrage van de beurs ligt tussen de $ 7.000 en $ 13.000 voor senior-wetenschappers en tussen de $ 5.000 en $ 9.000 voor junior-wetenschappers.

Voor promovendi verbonden aan Nederlandse universiteiten of onderzoeksinstituten worden elk jaar een aantal beurzen beschikbaar gesteld. De beurs is bedoeld voor het doen van onderzoek of het volgen van gespecialiseerde cursussen aan een Amerikaanse universiteit voor een periode van minimaal drie en maximaal zes maanden. De bijdrage is maximaal $ 1.000 per maand, tot $ 6.000 voor de gehele beursperiode.

 

De Fulbright-Schuman beurzen zijn beperkt tot studies/projecten waarbij het hoofdonderwerp de relaties tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten of de Europese Unie zelf is. Een Fulbright-Schumanbeurs voor onderwijs, onderzoek of doceren bedraagt € 2.000 per maand voor aanvragers die hun PhD nog niet hebben afgerond, en € 3.000 per maand voor aanvragers met een PhD, een reis- en verhuisbijdrage van € 2.000, en een beperkte ziektekostenverzekering. Het maximale bedrag is € 29.000.

Het Fulbright-programma is genoemd naar de Amerikaanse senator J. William Fulbright, die in 1946 voorstelde uit de opbrengst van de verkoop van oorlogsmaterieel een wereldwijd uitwisselingsprogramma te financieren.

Terug naar overzicht