Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
22

Overijssel: nieuwe subsidieregelingen en wijzigingen

De provincie Overijssel heeft enkele nieuwe subsidieregelingen gepubliceerd en een aantal subsidieregelingen gewijzigd.

Nieuw: Subsidieregeling zoetwatervoorziening Overijssel 2020 t/m 2021
Het doel van de Subsidieregeling zoetwatervoorziening Overijssel 2020 t/m 2021 (USOVZWV) is het stimuleren van activiteiten die bijdragen aan het behouden van voldoende zoetwater en die zijn gericht op het tegengaan van effecten van droogte. Voor 2020 is een budget van € 1.047.153 beschikbaar.

Aanvragen kunnen worden ingediend door het waterschap Vechtstromen of één van de volgende gemeenten: Almelo, Borne, Enschede, Hengelo, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten of Wierden.

De subsidie bedraagt maximaal 100% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 115.925 per gemeente en een maximum van € 119.750 voor Waterschap Vechtstromen.

Aanvragen kunnen vanaf 25 mei 2020 worden ingediend bij Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel. Aanvragen worden behandeld in volgorde van ontvangst.

Geheel herzien: Subsidieregeling opruiming drugsafval Overijssel 2020
Het doel van de Subsidieregeling opruiming drugsafval Overijssel 2020 (USOVODA20) is het ondersteunen van projecten gericht op herstel van bodem of oppervlaktewater in geval van dumping van drugsafval. Voor 2020 is een budget van € 18.675 beschikbaar.

Subsidie wordt verstrekt aan gemeenten, omgevingsdiensten, waterschappen, natuurlijke personen of privaatrechtelijke rechtspersonen die eigenaar of erfpachter zijn van een locatie waar drugsafval is gedumpt en Staatsbosbeheer als eigenaar van een locatie waar drugsafval is gedumpt.

De subsidie wordt verleend voor:

  • afvoer en verwijdering van gedumpt drugsafval;
  • afvoer en verwijdering van door gedumpt drugsafval verontreinigd oppervlaktewater; of
  • sanering van de bodem die is verontreinigd als rechtstreeks gevolg van de aanwezigheid van gedumpt drugsafval.


De subsidie bedraagt 50% van de subsidiabele kosten tot een maximum van € 24.999 indien de aanvrager een publiekrechtelijke rechtspersoon is. Voor alle overige aanvragers bedraagt de subsidie 100% van de subsidiabele kosten tot een maximum van € 24.999.

Aanvragen kunnen van 2 juni 2020 tot en met 1 december 2020 worden ingediend bij Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel. Aanvragen worden op volgorde van ontvangst behandeld.

Nieuw: Subsidieregeling arbeidsmarkt Overijssel 2020
Met de Subsidieregeling arbeidsmarkt Overijssel 2020 (USOVAM) wil de provincie Overijssel bijdragen aan een inclusieve, wendbare en toekomstgerichte arbeidsmarkt. Voor 2020 is een budget van € 1.410.000 beschikbaar. Dit budget is verder verdeeld in: € 400.000 (cross-overs arbeidsmarkt met provinciale kernopgaven), € 485.000 (publiek-private samenwerkingsverbanden), € 425.000 (talent behouden en aantrekken) en € 100.000 (grensoverschrijdende arbeidsmarkt).

Subsidie kan worden aangevraagd door rechtspersonen met een vestiging in Overijssel. Indien het project betrekking heeft op een betere aansluiting tussen arbeidsmarkt en onderwijs moet er sprake zijn van samenwerking tussen publieke en private partijen, zoals overheden, onderwijs, werkgevers en ondernemers.

Subsidie kan worden verstrekt voor:

  • projecten die bijdragen aan het realiseren van voldoende deskundige vakmensen voor de uitvoering van provinciale kernopgaven;
  • projecten die bijdragen aan een betere aansluiting tussen arbeidsmarkt en onderwijs;
  • projecten gericht op talent behouden en aantrekken;
  • projecten gericht op een goed werkende grensoverschrijdende arbeidsmarkt, waar de grens niet als belemmering wordt ervaren.


De subsidie bedraagt maximaal 70% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 100.000 per aanvraag (aansluiting arbeidsmarkt en onderwijs) en € 50.000 per aanvraag (overige typen projecten).

Aanvragen kunnen vanaf 25 mei 2020 worden ingediend bij Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel. Aanvragen worden behandeld in volgorde van ontvangst en voor zover het subsidieplafond dit toelaat.

Nieuw: Subsidieregeling wetenschap en techniek primair onderwijs
Met de Subsidieregeling wetenschap en techniek primair onderwijs (USOVWTPO) wil de provincie Overijssel bijdragen aan het stimuleren van wetenschap en techniek (inclusief digitale vaardigheden) in het basisonderwijs. Voor 2020 is een budget van € 65.000 beschikbaar.

Subsidie kan worden aangevraagd door scholengemeenschappen en individuele scholen voor primair onderwijs, met een fysieke vestiging in Overijssel.

De subsidie is bedoeld voor begeleiding door een W&T expert bij implementatie van het het Wetenschap en Techniek Kompas (W&T Kompas). Het W&T Kompas is een tool die wordt gebruikt om scholen inzicht te geven in hoeverre wetenschap en techniek al is ingebed in hun school. Met het W&T Kompas doorloopt het school een proces dat wordt begeleid door W&T experts.

De subsidie bedraagt een forfaitair vastgesteld tarief van € 500 per school.

Aanvragen kunnen vanaf 25 mei 2020 worden ingediend bij Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel. Aanvragen worden behandeld in volgorde van ontvangst en voor zover het subsidieplafond dit toelaat.

Overige wijzigingen
De aanvraagperiode voor de Subsidieregeling snel groeiende bedrijven (USOVSGB) is verlengd. De nieuwe deadline is 1 september 2020 (dit was 1 mei 2020).

Daarnaast is de looptijd van Subsidieregeling impuls aan sociale acceptatie en veiligheid (regenboogprovincie) 2020 t/m 2023 (USOVRB) verlengd en is er budget van € 60.000 beschikbaar gesteld voor 2020, waardoor het vanaf 25 mei 2020 weer mogelijk is een aanvraag in te dienen.

Tot slot is voor de Subsidieregeling MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) Oost Nederland 2020 (USOVMIT) het subsidieplafond voor MIT-R&D-samenwerkingsprojecten vastgesteld op € 2.688.000.

Terug naar overzicht