Nieuws

mei
22

€ 105 miljoen voor fonds voor veelbelovende zorg

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) van VWS presenteert vandaag een fonds voor veelbelovende zorg waarvoor € 105 miljoen beschikbaar komt. Dit bedrag zal worden besteed aan drie regelingen, waaronder de subsidieregeling Veelbelovende Zorg Sneller bij de Patiënt, die op 1 januari 2019 van start moet gaan. Doel van deze regeling is dat innovaties die de zorg voor de patiënt verbeteren, sneller in het basispakket van de zorgverzekering kunnen worden opgenomen.

De regeling, die in de plaats komt van de huidige regeling van voorwaardelijke toelating die sinds 2012 bestaat, is speciaal bedoeld voor nieuwe behandelingen, hulpmiddelen en medische technologie die over het algemeen al tot de markt zijn toegelaten, maar nog niet vergoed worden. De regels om in aanmerking te komen voor voorwaardelijke toelating bleken in de praktijk te lastig, waardoor er weinig gebruik van werd gemaakt. In overleg met zorgpartijen is besloten om een nieuwe en laagdrempeligere regeling te maken. Naar verwachting zal van de nieuwe regeling vier tot vijf keer meer gebruikgemaakt gaan worden. Doordat de regeling eenvoudiger is, wordt ook de totale voorbereidings- en onderzoekstijd die nodig is teruggebracht van circa 6 jaar naar 4 jaar. 

 

Het onderzoek of innovaties in het basispakket kunnen, vaak kostbaar, vergt veel expertise en duurt meerdere jaren. Met het geld dat Bruins beschikbaar stelt kunnen ontwikkelaars zoals MKB’ers, ziekenhuizen en onderzoekers dit onderzoek betalen en worden de gemaakte zorgkosten tijdens het onderzoek gedekt. Ook krijgen zij professionele hulp bij de opzet van het onderzoek.

 

Naast de regeling Veelbelovende Zorg Sneller bij de Patiënt kondigt de minister twee andere zaken aan in de brief aan de Tweede Kamer:

  • Het voornemen voor een regeling die een oplossing kan bieden voor potentieel veelbelovende (wees)geneesmiddelen die door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) voorwaardelijk tot de markt zijn toegelaten. Weesgeneesmiddelen zijn geneesmiddelen voor zeldzame ziekten. De regeling wordt in de komende periode uitgewerkt en het streven is om dit najaar een uitwerking van de regeling naar de Tweede Kamer te sturen;
  • Het voornemen om gepast gebruik van bestaande zorg verder te bevorderen, door zorgevaluatie naar een hoger plan te tillen. Dit gebeurt om de kwaliteit en de kosten van de zorg te bewaken. Ook deze regeling moet voor het einde van het jaar gepresenteerd worden.

Terug naar overzicht