Nieuws

mei
22

Staatssteunregels gemoderniseerd

De Europese Commissie (EC) moderniseert de staatssteunregels. Er zijn nieuwe regels aangenomen, waarin staatssteun voor o.a. onderzoek- en innovatiedoeleinden is vastgelegd. De nieuwe regels zijn flexibeler, met minder bureaucratische regeldruk. Voortaan zijn hogere publieke investeringen toegestaan. De hoogte van het bedrag vanaf wanneer het als staatssteun gemeld moet worden is bovendien verdubbeld.

De EC publiceerde de agenda voor staatssteunmodernisering op 8 mei 2012, met als doelstellingen de economische groei te laten stimuleren, de handhaving te concentreren op de gevallen met de meeste impact en de regels te stroomlijnen om tot snellere besluitvorming te komen. Het resultaat is een nieuwe General Block Exemption Regulation (GBER), waarin meer categorieën staatssteun worden gereguleerd dan voorheen. Hierdoor is voortaan een groot gedeelte van de Europese staatssteun uitgesloten van melding bij de EC.

In de nieuwe GBER zijn tevens investeringen in onderzoek en ontwikkeling (O&I), regionale steun en steun aan het MKB meegenomen. Doordat het raamwerk voor staatssteun met O&I doeleinden een uitgebreid overzicht van de beoordelingscriteria van de EC bevat, kan het ook als gids voor het omgaan met publieke steun worden gebruikt. Er is eveneens informatie opgenomen over het openbaar aanbesteden van O&I aan private ondernemingen.

De nieuwe GBER en het raamwerk voor staatssteun aan O&I zijn vanaf 1 juli 2014 van toepassing.

Terug naar overzicht