Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
22

ZonMw-subsidie voor toepassing van sport- en beweeginnovaties

Doel van deze oproep, 'Grootschalige toepassing sport- en beweeginnovaties', is het wegnemen van drempels bij organisaties en marktpartijen om succesvolle innovaties die klaar zijn voor toepassing op grote schaal te implementeren. De innovaties die worden gestimuleerd dragen bij aan meer sporten en sportief bewegen van mensen in Nederland en in het bijzonder van mensen die nu nog onvoldoende bewegen.

Een aanvraag kan worden ingediend door een samenwerkingsverband van:

  • één organisatie met een succesvolle sport- en beweeginnovatie die gereed is voor grootschalige toepassing. Deze organisatie moet hoofdaanvrager en bestuurlijk verantwoordelijke zijn. Andere organisaties zijn medeaanvrager;
  • minimaal drie organisaties die de innovatie als afnemer gaan implementeren (‘early adopters’). Afhankelijk van de innovatie kunnen dit bijvoorbeeld bedrijven zijn (met medewerkers als einddoelgroep), scholen zoals ROC’s (met studenten als einddoelgroep) of gemeenten/sportbedrijven/welzijnsorganisaties (met inwoners als einddoelgroep).

Minimaal drie organisaties moeten dus als (nieuwe) afnemer meedoen, maar bij voorkeur richt het plan zich op (veel) meer dan drie nieuwe afnemers en worden een groot bereik en grote impact nagestreefd. Ook andere soorten organisaties kunnen onderdeel uitmaken van de aanvraag.

De subsidie bedraagt maximaal € 250.000 voor een project met een looptijd van  maximaal 18 maanden. Er is 50% eigen bijdrage vereist. Maximaal een kwart van de subsidie kan worden ingezet door de eigenaar van de innovatie om de eigen organisatie gereed te maken voor grootschalige toepassing. Minimaal driekwart van de aangevraagde subsidie is bestemd voor het wegnemen van implementatie-uitdagingen bij afnemers die de innovatie als zogenaamde early adopters of early majority gaan toepassen. Afnemers spreken de intentie uit om na een succesvolle pilotfase de innovatie ook na de projectperiode bij de ondernemer af te nemen.

Voor de oproep is een budget van € 1,5 miljoen beschikbaar (hiervan is € 500.000  beschikbaar voor projecten die zich specifiek richten op volwassenen met een lage lage sociaaleconomische positie (SEP).

Aanvragen kunnen worden ingediend via MijnZonMw. De deadlines zijn: 8 juli 2024 (projectidee) en 5 november 2024 (uitgewerkte subsidieaanvraag).

Terug naar overzicht