Nieuws

apr
22

Sectorplan Zorg goedgekeurd: Rijk draagt 100 miljoen bij

Minister Asscher van Sociale Zaken heeft het sectorplan voor de zorg goedgekeurd. Het plan kost in totaal € 200 miljoen. Hiervan financiert het Rijk € 100 miljoen, de andere helft wordt bijgedragen door de sector zelf. Met het plan moeten 80.000 mensen naar ander werk worden begeleid en worden omgeschoold naar een nieuwe functie binnen de zorg. Deelnemende partijen aan het sectorplan zijn ActiZ, CNV Publieke Zaak, FBZ, GGZ Nederland, NU ’91, VGN en RegioPlus.

Het uitgangspunt voor het plan is dat door de veranderingen in de langdurige zorg, ook de aard van het werk verandert. Zo zal in zorginstellingen minder werk zijn, omdat mensen langer thuis willen wonen en daar de zorg en ondersteuning krijgen die nodig is. Dit vraagt om nieuwe vaardigheden van zorgprofessionals. Van de 80.000 mensen wordt een derde naar ander werk begeleid buiten de zorgsector. De rest wordt om- en bijgeschoold voor een nieuwe functie binnen de zorg, waarvan 5.000 leerwerkplekken voor jongeren zijn bedoeld.

Eerder zijn de sectorplannen voor de bouw, de uitzendbranche, transport & logistiek, welzijn, jeugdzorg & kinderopvang, de procesindustrie, de schildersbranche, het basisonderwijs en de ICT-sector goedgekeurd. Ook het regioplan voor de Stedendriehoek & Noord-Veluwe is gefiatteerd.

De subsidie wordt beschikbaar gesteld vanuit de Regeling cofinanciering sectorplannen. Het doel van deze regeling is het stimuleren en behouden van werkgelegenheid door middel van (inter)sectoraal maatwerk. Er is in totaal € 600 miljoen beschikbaar. Aanvragen kunnen worden ingediend in tijdvakken. Het tweede tijdvak is geopend van 1 april tot en met 31 mei 2014.

Terug naar overzicht