Nieuws

feb
22

Groningen komt met revolverend fonds voor energie- en leefbaarheidsprojecten

De provincie Groningen stopt € 23 miljoen in een nieuw fonds voor energie- en leefbaarheidsprojecten. Maatschappelijke initiatieven kunnen gebruiken maken van dit revolverende fonds. Met het fonds wil Groningen projecten op het gebied van leefbaarheid, zorg en energie financieel ondersteunen. Dat het fonds revolverend is wil zeggen dat de provincie tijdelijk geld beschikbaar stelt voor projecten. Deze bijdragen moeten worden terugbetaald aan het fonds, eventueel met rente of rendement.

Nadat het geld is teruggevloeid in het fonds, kan het opnieuw worden ingezet voor andere projecten.

 

Het fonds ter waarde van € 23 miljoen is opgedeeld in de drie categorieën leefbaarheid, zorg en energie. Voor leefbaarheidsprojecten is € 10 miljoen beschikbaar, voor initiatieven in de zorg € 5 miljoen en € 8 miljoen kan worden ingezet voor energieprojecten. Vanuit het deelprogramma lokale energietransitie wordt bovendien € 2 miljoen specifiek voor lokale initiatieven op het gebied van energie aan het fonds toegevoegd.

 

Het fonds staat open voor ondernemingen, overheden, instellingen en organisaties zoals stichtingen en coöperaties. Particulieren kunnen geen lening afsluiten bij het fonds. Het fonds beoordeelt de financierings- en investeringsverzoeken op basis van een vastgelegd proces. Dit beoordelingsproces loopt vrijwel gelijk aan het projectontwikkelingsproces van de initiatiefnemer. Na een positieve beoordeling van het businessplan kan op basis van gevraagde documentatie en informatie worden overgegaan tot financiering.

Terug naar overzicht