Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
22

Definitieve data nieuwe ronde Nationaal Groeifonds

De communicatie over deze vierde aanvraagronde is al gestart in het najaar van 2023. Sinds 12 oktober 2023 kunnen potentiële belangstellenden hun eerste ideeën voor de nieuwe ronde delen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via de zogenoemde Quickscanprocedure. Er zijn inmiddels tientallen geïnteresseerden (meer dan 40) die van deze mogelijkheid gebruik hebben gemaakt, zo meldt de minister.

Wat nu definitief bekend is gemaakt, is dat daadwerkelijke subsidieaanvragen in het kader van de vierde ronde kunnen worden ingediend van 1 april 2024 tot en met 31 december 2024. Voor de planning en inrichting van de nieuwe ronde is rekening gehouden met de ervaringen met de uitvoering van het fonds in de eerste drie investeringsrondes, aldus Adriaansens.

Ten eerste hebben de eerdere investeringsrondes aangetoond dat kwalitatief goede projectvoorstellen uitwerken veel inspanning en capaciteit vergt. Ten tweede is er voldoende begeleiding en communicatie nodig om indieners tot goed onderbouwde en goed uitvoerbare plannen te laten komen. Ten derde moet bij de planning van een beoordelingsronde rekening worden gehouden met de begrotingscyclus en het budgetrecht van de Tweede Kamer, zodat eventueel toegekende voorstellen zo snel mogelijk van start kunnen na een besluit van het kabinet en accordering van de begroting door het parlement.

Voor de vierde ronde is in beginsel € 3,4 miljard beschikbaar, wat in eerste instantie gelijk verdeeld wordt tussen de beide pijlers van het fonds (kennisontwikkeling en onderzoek, ontwikkeling en innovatie) en tussen de subsidieroute en de departementale route. Bij de formele openstelling van de subsidieroute wordt in eerste instantie een totaalbedrag van € 1 miljard gepubliceerd. Dit bedrag wordt gelijk verdeeld tussen de pijlers kennisontwikkeling en onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Op basis van de daadwerkelijke belangstelling kan het subsidieplafond later worden opgehoogd met het resterende bedrag van € 0,7 miljard.

De nieuwe aanvraagperiode en het bijbehorende subsidieplafond worden uiterlijk 31 januari 2024 gepubliceerd. Vanaf 1 februari 2024 kunnen potentiële aanvragers op basis daarvan een (verplichte) vooraanmelding indienen om te kijken of een aanvraag passend is. Subsidieaanvragen kunnen vervolgens dus worden ingediend van1 april 2024 tot en met 31 december 2024. De ruimere openstellingsperiode geeft ruimte aan indieners om een kwalitatief goede subsidieaanvraag in te dienen, zo schrijft Adriaansens.

Kijk voor meer informatie op: https://www.nationaalgroeifonds.nl/actueel/nieuws/2024/01/19/minister-informeert-kamer-over-nieuwe-ronde-nationaal-groeifonds

Over het Nationaal Groeifonds
Het doel van het Nationaal Groeifonds is om het duurzaam verdienvermogen van Nederland te vergroten. Het duurzaam verdienvermogen is gedefinieerd als het bruto binnenlands product (bbp) dat Nederland op de lange termijn op structurele basis kan genereren, met oog voor een economische, sociale en milieuvriendelijke duurzame toekomst voor de aarde en voor huidige en toekomstige generaties. De Subsidieregeling Nationaal Groeifonds bevat de regels voor de verstrekking van subsidie uit het Nationaal Groeifonds, zoals bepaald in de Tijdelijke wet Nationaal Groeifonds.

Terug naar overzicht