Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
21

Nieuwe openstelling aangescherpte Subsidieregeling circulaire economie

Er is een nieuwe openstelling gepubliceerd voor de Subsidieregeling circulaire economie (SCE). Daarnaast is naar aanleiding van de ervaringen met de aanvragen uit de aanvraagronde van 2020 de regeling aangescherpt en duidelijker gemaakt.

De ervaring bij de beoordeling van de aanvragen in de eerste openstelling is dat niet alle ondernemers in de circulaire ketensamenwerkingsverbanden een directe rol in een product- of materiaalketen hebben. Het gaat dan vaak om partijen die zich richten op het projectmatig ondersteunen van (markt)ontwikkelingen in een sector, zoals gespecialiseerde kennisleveranciers, ondernemers die tijdelijk laboratorium- of testfaciliteiten aanbieden, techniekontwikkelaars en innovatiebureaus.

De activiteiten van deze partijen zijn inderdaad vaak nodig om de gewenste circulaire ontwikkelingen te realiseren en ze kunnen dan ook deel uitmaken van een circulair ketensamenwerkingsverband. Kenmerkend lijkt echter te zijn dat ze na afloop van het project niet zelf iets doen met het product, proces, dienst of businessmodel dat in het project ontwikkeld wordt en daarmee ook na afloop niet betrokken blijven.

Om deze reden wordt de subsidieregeling aangescherpt met de voorwaarde dat na afronding van het gesubsidieerde project er minimaal drie mkb-ondernemers blijvend moeten samenwerken in de product- of materiaalketen die centraal staat in het project. Ook dan moet nog steeds sprake zijn van drie verschillende rollen in de product- of materiaalketen, zodat er daadwerkelijk blijvende ketensamenwerking ontstaat die de subsidie beoogt te stimuleren. Het is overigens niet nodig dat er al een langdurige samenwerking bestaat voordat het project wordt gestart.

Een andere aanscherping is dat de penvoerder één van de mkb-ondernemers is die een blijvende samenwerking aangaat binnen het circulair ketensamenwerkingsverband. Dit is immers één van de partijen die de in het project beoogde circulaire ontwikkeling tot toepassing moet brengen. Tot slot is de begripsbepaling van ‘circulair ketensamenwerkingsverband’ verduidelijkt door de begripsbepaling in te delen in onderdelen en de voorwaarde van ‘drie verschillende rollen in een keten’ te vervangen door ‘drie verschillende rollen in een product- of materiaalketen’.

Aanvragen kunnen van 1 april tot en met 30 september 2021, 12.00 uur worden ingediend. Het subsidieplafond is vastgesteld op € 4,5 miljoen. Dit is een stuk hoger dan het plafond voor 2020. In eerdere berichten werd nog aangegeven dat het plafond in 2021 vergelijkbaar zou zijn met het plafond voor 2020.

Terug naar overzicht