Nieuws

dec
21

€ 3,3 miljoen voor negen onderzoeken FOM Projectruimte

De Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) heeft deze maand aan negen projecten € 3,3 miljoen toegekend in de FOM-Projectruimte. De Projectruimte is bestemd voor aanvragen voor vernieuwend, risicovol fundamenteel onderzoek met een fysische vraagstelling die van hoge kwaliteit en wetenschappelijke, industriële of maatschappelijke urgentie zijn.  
 
In dit honoreringsbesluit is rekening gehouden met het stimuleringsbeleid van FOM voor nieuwe vaste stafleden en tenure trackers, en voor genderdiversiteit binnen de natuurkunde. De gehonoreerde onderzoeksvoorstellen zijn de volgende:

Single-particle emitters for superconducting nanostructures - Prof.dr. Carlo Beenakker (LEI);
Indirect-to-direct bandgap conversion in surface engineered Si and Ge nanostructures - Dr. Katerina Dohnalová (UvA);
Responsive materials through reversible crosslinking - Dr. Wouter Ellenbroek (TU/e);
Strongly-correlated bosonic and fermionic ultracold atomic gases with long-range interactions: a new theoretical approach - Dr. Paola Gori-Giorgi (VU);
Tuning into the photosynthetic membrane with atomistic precision - Dr. Anjali Pandit (LEI);
Solving the direct photon puzzle in heavy-ion reactions with direct photon interferometry - Prof.dr. Thomas Peitzmann (UU/Nikhef);
Investigating cellular aging by quantum sensing - Dr. Romana Schirhagl (RUG);
Top Spin - Dr. Marcel Vreeswijk (UvA/Nikhef) en prof.dr. Eric Laenen (UvA/Nikhef);
Toward bottom-up construction of an 'Aggregate-OLED' - Dr. Daniel Wegner (RU).

Aanvragen voor de FOM-Projectruimte kunnen doorlopend worden ingediend. FOM behandelt de aanvragen in batches van 15 à 25 stuks op volgorde van binnenkomst. Aanvragen worden aan referenten voorgelegd en de jury komt in één beoordelingsronde tot het eindoordeel. Aanvragen uit de grensgebieden van de fysica komen ook in aanmerking voor subsidie uit de FOM-Projectruimte, mits het project voldoende bijdraagt aan de natuurkunde.

Terug naar overzicht