Nieuws

nov
21

Kamp belooft één centrale financieringsdesk voor ondernemers

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft 19 november jl. aan de Tweede Kamer toegezegd dat er één loket komt waar ondernemers terecht kunnen voor advies over het aanvragen van krediet en andere vormen van financiering. Het centrale loket zou ondernemers een beter inzicht moeten geven in het woud dat afgelopen jaren aan financieringsinstrumenten ontstaan is.

De minister hoopt met het nieuwe loket iets te kunnen doen aan de problemen die veel MKB-ondernemingen ondervinden bij het vinden van financiering. Diverse initiatieven om ondernemers meer overzicht te bieden, komen onder één dak. Door de opkomst van alternatieve vormen van financiering, zoals kredietunies en crowdfunding, is er behoefte aan een dergelijk overzicht ontstaan, in reactie op het gebrek aan bankkrediet. Ook de overheid heeft een serie van regelingen voor financiering opgezet.

De Ondernemerskredietdesk, die VNO-NCW, MKB-Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken afgelopen zomer hebben gelanceerd, helpt bedrijven al met het krijgen van een overzicht over financieringsinstrumenten van private partijen. De bedoeling is dat deze kredietdesk fuseert met de Ondernemerspleinen van de Kamer van Koophandel en de overheidsvoorlichting, zoals de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland die verzorgt.

Kamp komt met zijn toezegging tegemoet aan een wens van zowel de Kamer als werkgeversvereniging VNO-NCW, die eerder al aandrongen op het oprichten van een soort ‘een financiële ANWB’.

Terug naar overzicht