Nieuws

okt
21

EU-lidstaten bereiken akkoord over hervorming landbouwsubsidies

De landbouwministers van de lidstaten van de Europese Unie (EU) zijn het eens geworden over de hervorming van de landbouwsubsidies. De veranderingen moeten ervoor zorgen dat boeren klimaat- en milieuvriendelijker gaan werken.

De lidstaten moeten over de landbouwsubsidies – die bijna een derde van de EU-begroting uitmaken – nog wel overeenstemming bereiken met de Europese Commissie en het Europees Parlement, dat zich deze week ook over het landbouwbeleid buigt.

In het nu door de EU-lidstaten bereikte akkoord wordt een deel van de Europese inkomenssteun voortaan gereserveerd voor boeren die 'groener' werken. De lidstaten krijgen twee jaar de tijd om deze zogeheten eco-regelingen in te richten. Dat moet er ook voor zorgen dat ze niet plotseling een deel van hun landbouwsubsidies verliezen.

In het akkoord is verder overeengekomen dat de lidstaten een vijfde van hun Europese landbouwsubsidies voor de eco-regelingen reserveren, al wil het Europees Parlement dat dit 30% gaat worden.

De nieuwe regels moeten in 2023 ingaan, zo meldt Europa Nu.

Zie ook: https://www.europa-nu.nl/id/vld3bgx32dyl/nieuws/eu_lidstaten_akkoord_over_hervorming?ctx=vh6ukzb3nnt0&tab=0 en https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/10/21/glb-goed-voor-klimaat-en-boer

Terug naar overzicht