Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
21

Nieuwe regeling voor kansengelijkheid in het onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft het Beleidskader subsidie intensivering en verbreding regionale samenwerking kansengelijkheid in het onderwijs (KGIHO) gepubliceerd.

Het doel van dit nieuwe beleidskader is het ondersteunen van gemeenten en scholen bij het tot stand brengen van aanvullend en bovenschools onderwijsaanbod ter bevordering van de kansengelijkheid in het onderwijs. Het beleidskader is bedoeld om de zogeheten Gelijke Kansen Alliantie (GKA) te ondersteunen en is het vervolg op de Beleidsregels subsidie regionale samenwerking ter bevordering van kansengelijkheid in het onderwijs (RSBKO).

Met de GKA zet het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in op een lokale benadering om de kansenongelijkheid in het Nederlandse onderwijssysteem te verminderen. Met scholen, gemeenten en maatschappelijke organisaties wordt samengewerkt om interventies op te zetten.

Subsidie kan worden aangevraagd door scholen voor primair onderwijs en scholen voor voortgezet onderwijs. Scholen komen alleen voor subsidie in aanmerking indien zij een samenwerkingsovereenkomst hebben gesloten met de gemeente waar zij zijn gevestigd en zij zich hebben aangesloten bij de GKA.

Subsidie kan worden aangevraagd voor interventies die zijn gericht op een aanvullend of bovenschools aanbod. Dit betreft interventies om een lokale, integrale en meerjarige aanpak samen te stellen en in samenwerking met scholen, kinderopvang, (jeugdgezondheids)zorg, bibliotheken en andere partijen activiteiten op te zetten, gericht op de ontwikkeling van de talenten en vaardigheden van leerlingen.

Het subsidiebedrag bedraagt maximaal € 100.000 per subsidieaanvraag voor het intensiveren van reeds bestaande GKA-samenwerkingsverbanden en maximaal € 100.000 per subsidieaanvraag voor nieuwe samenwerkingsverbanden. Het is mogelijk dat meerdere gemeenten deelnemen aan één samenwerkingsverband. In dit geval bedraagt het subsidiebedrag voor het intensiveren van een bestaand GKA-samenwerkingsverband of een nieuw samenwerkingsverband maximaal € 100.000 vermenigvuldigd met het aantal deelnemende gemeenten.

Het subsidiebedrag voor éénjarige landelijke thema-agenda’s bedraagt – ongeacht het aantal deelnemende gemeentes – maximaal € 1 miljoen per subsidieaanvraag. Indien de aanvraag een tweejarige landelijke thema-agenda betreft, bedraagt de subsidie maximaal € 2 miljoen per subsidieaanvraag.

Aanvragen kunnen van 22 september 2021 tot en met 15 oktober 2021 en van 1 januari 2022 tot en met 14 oktober 2022 worden ingediend bij Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I). Het beschikbare bedrag (€ 5 miljoen voor 2021 en € 9 miljoen voor 2022) wordt verdeeld in de volgorde van binnenkomst van de aanvragen.

Terug naar overzicht