Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
21

Koolmees: minder vraag naar NOW- en Tozo-steun

Zo'n 14.000 werkgevers hebben voor de maanden juli, augustus en september van 2021 de loonsteun NOW ontvangen. De inkomenssteun voor zelfstandigen Tozo is in dezelfde periode ongeveer 40.000 keer aangevraagd.

Daarnaast heeft iets meer dan de helft van de werkgevers nog geen eindberekening van de NOW uit het eerste steunpakket aangevraagd. Het is belangrijk dat ondernemers dit wel uiterlijk 31 oktober 2021 doen, want als UWV geen aanvraag ontvangt wordt de subsidie vastgesteld op nul. Dit staat in twee brieven die minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het huidige subsidietijdvak voor de NOW van juli, augustus en september 2021 staat nog open tot en met 30 september 2021. Tot dusverre is er voor € 356 miljoen aan voorschotten verstrekt voor NOW 4. De sectoren met de meeste aanvragen zijn 'horeca en catering' en 'overige commerciële dienstverlening'. De sector 'vervoer en logistiek' heeft het hoogste voorschot.

De NOW-subsidie is in eerste instantie een voorschot, gebaseerd op een door de ondernemer ingeschat omzetverlies en de loonsom uit de referentiemaand. De subsidie wordt definitief als bedrijven een vaststelling van de NOW-subsidie aanvragen gebaseerd op de daadwerkelijke omzet en de loonsom in de subsidiemaanden. Voor sommige bedrijven betekent dit dat ze nog subsidie krijgen, anderen zullen (deels) subsidie moeten terugbetalen. Bedrijven kunnen daarvoor desgewenst met UWV een betalingsregeling afspreken.

In oktober 2020 is het aanvraagloket geopend voor de subsidievaststelling van de eerste NOW-periode (maart, april en mei 2020), ook staat het vaststellingsloket van NOW-2 (juni, juli, augustus en september 2020) sinds maart 2021 open. Van ongeveer de helft van de ondernemers van NOW 1 en van 77% bij NOW 2 is nog geen aanvraag voor een vaststelling binnen. Het is belangrijk dat ondernemers die NOW 1 hebben aangevraagd dit uiterlijk 31 oktober doen, want als UWV geen aanvraag ontvangt wordt de subsidie dus vastgesteld op nul.

Van ongeveer 40% van de werkgevers is de vaststelling voor de definitieve subsidie van NOW 1 aangevraagd en verwerkt, gezamenlijk hebben zij ongeveer voor € 2 miljard aan voorschot gekregen. De vastgestelde subsidie is in totaal € 1,4 miljard. 35% (€ 168,9 miljoen) is een nabetaling en 65% (€ 853 miljoen) een terugvordering. Dit is in lijn der verwachting, veel ondernemers hebben in de eerste maanden van de crisis voor de zekerheid subsidie aangevraagd. In 80% van de gevallen is een lager omzetverlies dan verwacht de grootste reden voor de terugvordering, aldus Koolmees.

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/09/20/minder-vraag-om-steun

Terug naar overzicht