Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
21

Hoge elektriciteitsprijzen, grote kans op lagere SDE-subsidie

De afgelopen periode waren de elektriciteitsprijzen hoog.

Dit heeft gevolgen voor ondernemers die over 2021 subsidie ontvangen vanuit de regelingen Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) en Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++), zo meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De kans is namelijk groot dat ondernemers door de hoge elektriciteitsprijzen te veel subsidie hebben ontvangen. Ondernemers voor wie dit geldt, ontvangen hierover voor 1 oktober 2021 bericht van RVO.

De hoogte van de SDE-subsidie is gekoppeld aan de gemiddelde marktwaarde voor elektriciteit, waarmee de opbrengst van de geproduceerde elektriciteit wordt bedoeld. Hoe hoger de marktwaarde, hoe minder subsidie ondernemers ontvangen. Zij ontvangen dan namelijk meer van de energieafnemer. Bij een lagere marktwaarde krijgen ondernemers meer subsidie. Zij ontvangen dan immers minder van hun energieafnemer.

Jaarlijks subsidievoorschot
Ondernemers ontvangen ieder jaar een voorschot op de subsidie. Dit voorschot is gebaseerd op de jaarlijks vastgestelde, gemiddelde marktwaarde voor elektriciteit. RVO, die de SDE-regeling uitvoert, corrigeert het subsidiebedrag ieder jaar. Dit doet RVO aan de hand van het vastgestelde, definitieve correctiebedrag. Dit heet 'bijstellen van de subsidie'.

De trend van hoge elektriciteitsprijzen van de afgelopen maanden zet waarschijnlijk door. RVO verwacht dan ook dat de definitieve correctiebedragen in 2021 hoger zijn dan de voorlopige correctiebedragen, waarop het voorschot gebaseerd was. De kans is groot dat ondernemers hierdoor te veel subsidie hebben ontvangen. Dit leidt tot een negatieve bijstelling. RVO vraagt ondernemers rekening te houden met het effect van deze marktontwikkeling.

Zie ook: https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/effect-hoge-elektriciteitsprijzen-op-sde-subsidie

Terug naar overzicht