Nieuws

mrt
21

OCW zet NWO Cariben programma voort

Het ministerie van OCW zet de financiering van het Cariben onderzoeksprogramma van NWO voort met een bedrag van € 10 miljoen. NWO kan met dit geld het programma Caribbean research: a multi-disciplinary approach de komende vijf jaar verder uitbouwen. Daarvoor zal eerst een kennisagenda ontwikkeld worden.

Het programma is in 2013 opgezet ter versterking van het onderzoek naar (en op) de zes eilanden binnen het Koninkrijk der Nederlanden. OCW is zeer tevreden met de wijze waarop NWO het onderzoeksprogramma heeft vormgegeven. Onderzoek is van groot belang voor de uitdagingen op de eilanden, net als de opbouw van capaciteit en kennis. De belangstelling voor het programma van onderzoekers en stakeholders was zeer groot. Daarom is tot de voortzetting van het programma besloten met een nieuw budget.

 

Tot nu toe zijn er twee multidisciplinaire calls gepubliceerd. De meeste projecten uit de eerste call waren gericht op de aard- en levenswetenschappen; de tweede call richtte zich met name op regionale medewerking en impact en leverde vooral projecten uit de sociale wetenschappen op. Naar verwachting is het vervolg van het programma breed interdisciplinair. Autonome onderzoekslijnen moeten bij elkaar komen met verbindingen naar relevante routes uit de Nationale Wetenschapsagenda NWA. Het CNSI, het onderzoeksinstituut op St. Eustatius, krijgt ook een rol binnen het Cariben onderzoeksprogramma.

Terug naar overzicht