Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
21

€ 43,35 miljoen voor Garantieregeling Aardwarmte

Minister Kamp van Economische Zaken heeft een vervolg op de garantieregelingen uit 2009 en 2011 gepubliceerd. Op basis van de ervaring met deze regelingen en de ontwikkelingen bij verzekeraars, is besloten de garantieregeling voor de derde maal open te stellen.Ten opzichte van de vorige openstelling zijn er meerdere wijzigingen doorgevoerd:
• aanvragers krijgen de keuze om één of twee bronnen te verzekeren. In de vorige openstelling kon enkel een doublet (en daarmee twee bronnen) worden verzekerd;
• de tweede wijziging betreft de introductie van diepe aardwarmteprojecten (minimaal 3.500 meter). Er is ruimte voor één diep aardwarmteproject met een maximum subsidiebedrag van € 12.750.000, waarbij de subsidiabele kosten maximaal € 15.000.000 kunnen bedragen;
• het is mogelijk om de premie onder de subsidiabele kosten op te geven. Bij een mislukt project kan de initiatiefnemer dan 85% van de premiekosten terugkrijgen.

In de nieuwe openstelling wordt ook meer aandacht besteed aan verbeteropties, waarbij een initiatiefnemer een deel van zijn investeringen kan terugkrijgen en de uitkering van de overheid in relatie staat tot het uiteindelijke succes. Onder de subsidiabele kosten kunnen vanaf nu ook meer kosten voor onderzoek worden opgegeven om zo kennisontwikkeling te bevorderen.

Aanvragen kunnen vanaf 18 maart 2013 ingediend worden. De sluitingsdatum voor een aanvraag voor aardwarmteprojecten dieper dan 3.500 meter is 13 mei 2013. Aanvragen voor de overige projecten kunnen tot en met 14 juni 2013 ingediend worden.

Terug naar overzicht