Nieuws

dec
20

Regieorgaan SIA introduceert hbo-postdocprogramma

Naar verwachting opent Regieorgaan SIA in maart 2018 het hbo-postdocprogramma. Dit programma moet hogescholen de mogelijkheid geven om meer gepromoveerden aan te trekken én te behouden. De call zal openstaan tot het eind van 2018 en er zullen meerdere momenten zijn waarop de ingezonden aanvragen beoordeeld worden. Het ministerie van OCW stelt voor 2018 eenmalig € 6 miljoen beschikbaar en daarna structureel € 2 miljoen per jaar zodat Regieorgaan SIA het programma kan uitvoeren.

Hogescholen hebben de ambitie om praktijkgericht onderzoek uit te bouwen. Tegelijkertijd hebben ze de maatschappelijke opdracht om kwalitatief hoogwaardig beroepsonderwijs te verzorgen. Inzet van meer gepromoveerde docent-onderzoekers draagt bij aan de versterking van de kwaliteit van zowel het praktijkgericht onderzoek als het onderwijs van hogescholen. Carrièreperspectief voor gepromoveerden binnen het hbo kan hierbij een sleutelrol spelen.

 

Het hbo-postdocprogramma biedt docent-onderzoekers carrièreperspectief en maakt het voor hen aantrekkelijk om binnen het hbo te werken. Daarnaast krijgen hogescholen de kans om promovendi van buiten het hbo aan te trekken. In de opzet is gekozen voor postdocplaatsen van 0,5 fte voor 2 jaar. De andere 0,5 fte is de hbo-postdoc werkzaam in het onderwijs. Dit moet zorgen voor een grote bijdrage aan de verwevenheid van onderwijs en praktijkgericht onderzoek. De onderzoeksplannen van de hbo-postdoc sluiten aan bij een lectoraat of onderzoeksprogramma van een hogeschool, zijn goed ingebed in de regio en gericht op de praktijk.

 

Na evaluatie van het programma zal SAI in 2019 een tweede call openen.

Terug naar overzicht