Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

nov
20

€ 100 miljoen voor nieuwe regeling voor energiebesparing mkb

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) moeten vanaf volgend jaar makkelijker subsidie kunnen aanvragen voor energiebesparende investeringen, zoals zonnepanelen voor op hun winkel of bedrijfspand.

De regeringscoalitie wil daar € 100 miljoen voor uittrekken, zo meldt het Algemeen Dagblad (AD).

Nu zouden mkb-ondernemers nog vaak subsidie mislopen, omdat ze te veel energie verbruiken om in aanmerking te komen voor regelingen die bedoeld zijn voor particulieren en te weinig om in aanmerking te komen voor regelingen die bedoeld zijn voor het bedrijfsleven. "Ze zijn te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet", aldus CDA-Kamerlid en initiatiefnemer Agnes Mulder in een toelichting.

Vormgeving regeling nog onduidelijk
Deze week dienen de regeringspartijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) daarom een wijzigingsvoorstel in bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) voor 2020. Met de € 100 miljoen – afkomstig uit een reserve op de begroting die is bedoeld voor duurzame energie – moet een subsidieregeling worden opgetuigd waarvan vooral kleine ondernemers kunnen profiteren.

Hoe de regeling er uit komt te zien, is nog onduidelijk. Dat moet het kabinet verder uitwerken. Wel willen de regeringspartijen dat ondernemers al vanaf volgend jaar gebruik kunnen maken van de regeling.

Wettelijke plicht
Sinds dit jaar moeten alle ondernemers verplicht rapporteren welke energiebesparende maatregelen ze nemen. Daarnaast is er voor hen de wettelijke plicht om groene investeringen te doen die binnen vijf jaar zijn terug te verdienen.

Volgens VVD'er Mark Harbers hebben veel ondernemers echter lang niet altijd het geld om zulke investeringen te doen. De nieuwe regeling moet hen daarbij gaan helpen.

Zie ook: https://www.ad.nl/politiek/makkelijker-zonnepanelen-voor-kleine-bedrijven~ae30a081/

Terug naar overzicht