Nieuws

okt
20

Staatssecretaris Klijnsma stelt € 350.000 beschikbaar voor voedselbanken

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een subsidie van € 350.000 beschikbaar, die Voedselbanken Nederland zal gaan gebruiken voor de bestrijding van armoede. Dit werd bekend tijdens een bijeenkomst in het kader van de internationale dag van de armoede. Met de bijdrage steunt Klijnsma de pilot ‘Soeper’ in Amsterdam, die tot doel heeft om meer gezonde en voedzame maaltijdsoepen te kunnen maken voor mensen die weinig geld hebben om van rond te komen.

'Soeper' start in november dit jaar als pilot in Amsterdam. Het is de bedoeling dat de soepproductie uitgebreid zal worden over heel Nederland. 'Soeper' is een project waarbij onder andere Stichting Manna, telers en een grote supermarktketen bij restaurant Soupalicious niet verkocht voedsel aanleveren dat anders zou worden weggegooid. Met het gratis aangeboden voedsel wil Soupalicious een gedeelte van zijn capaciteit inzetten om maaltijdsoepen te maken en in te vriezen. De voedselbanken kunnen zo meer gezonde en volwaardige maaltijden aanbieden aan de klanten die hier op aangewezen zijn.

Bij de toekenning van de subsidie riep de staatssecretaris gemeenten op, om bij het terugdringen van armoede ook nauw samen te werken met particuliere instellingen zoals de voedselbanken.

Voedselbanken Nederland wil op deze manier op meerdere plaatsen in het land groenten die anders verspild worden te verwerken tot gezonde, lang houdbare soepen voor haar klanten. Dit als aanvulling op de grote stroom voedsel die nu al wekelijks naar de voedselbanken gaat.

Terug naar overzicht