Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
20

€ 300 miljoen voor inhaalslag Nederlandse tech-industrie

Om de Nederlandse tech-industrie een inhaalslag te laten maken, komt er nog dit jaar € 300 miljoen subsidie beschikbaar. De subsidie is bedoeld voor nieuwe technieken en diensten in de chip- en cloudsector, zo meldt De Telegraaf.

De exacte plannen zullen op Prinsjesdag worden gepresenteerd, maar duidelijk is al wel dat Nederland voor deze kapitaalinjectie mag afwijken van de Europese staatssteunregels. De Europese Unie (EU) wil in een aantal sectoren namelijk een vuist maken tegen de toenemende afhankelijkheid van landen als China en de Verenigde Staten.

De EU heeft daarom een paar sectoren aangewezen waar gezamenlijke projecten van bedrijven en onderzoeksinstellingen het stempel IPCEI kunnen krijgen, oftewel 'Belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang'. De overheid mag een IPCEI tot maximaal 100% financieren.

Bij twee eerdere IPCEI-rondes over waterstof en batterijen heeft Nederland niet meegedaan. Na druk uit Brussel en het bedrijfsleven gaat het kabinet nu wel meedoen aan de twee digitale missies, aldus De Telegraaf.

Zie ook: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1401637464/kabinet-start-met-digitale-inhaalslag

Terug naar overzicht