Nieuws

aug
20

Onderzoekers FP7 kunnen alsnog Gold Open Access publiceren

De Europese Commissie is een post-grant Open Access Pilot gestart waarin onderzoekers na de looptijd van hun project toch nog een bijdrage kunnen vragen om hun resultaten te publiceren in een Open Access-tijdschrift. Het gaat om onderzoeksprojecten uit het 7th Framework Programme for Research and Technological Development (FP7), waarvan de financieringsperiode minder dan twee jaar geleden af liep. 16 NWO-programma's vielen onder een FP7-samenwerkingsverband, waaronder Rubicon en ERA-CAPS.

De Europese organisatie OpenAIRE voert de FP7 post-grant Open Access Pilot uit. Hier kunnen onderzoekers die hun resultaten nog willen publiceren, maar geen financiering hiervoor hebben, een aanvraag indienen voor een vergoeding van Article Processing Charges (APC's), de 'redactiekosten' van Gold Open Access-tijdschriften. Zo kunnen zij alsnog hun resultaten Open Access publiceren. Net zoals bij het NWO-stimuleringsfonds Open Access kan voor publicatie in zogenaamde hybride tijdschriften, waarbij onderzoekers tegen betaling hun artikel vrij beschikbaar kunnen maken, geen beroep worden gedaan op deze pilot.

Er is in totaal voor de pilot € 4 miljoen beschikbaar en aanvragen kan doorlopend tot eind april 2017 of tot dat het budget uitgeput is. De maximale bijdrage voor een publicatie is € 6,000.

Met de pilot wil de EC experimenteren met financieringsvormen die het mogelijk maken, om onderzoeksresultaten ook nog na afloop van de looptijd van een project, te kunnen publiceren. Als deze vorm van 'post-grant funding' succesvol is, dan kan deze mogelijk een vervolg krijgen in Horizon2020, de EU Framework Programme for Research and Innovation.

Terug naar overzicht