Nieuws

aug
20

Appeltjes van Oranje 2016 voor ontmoetingsruimtes: indiening geopend

Het Oranje Fonds reikt jaarlijks de Appeltjes van Oranje-prijs uit aan drie organisaties die zich inzetten voor een leefbare samenleving en verbetering van de maatschappelijke samenhang tussen verschillende groepen. Onder het motto 'Samen zelf doen!' is het Oranje Fonds voor de nieuwe Appeltjes-ronde op zoek naar sociale initiatieven die een ontmoetingsruimte beheren. Tot en met 25 september 2015 kunnen ontmoetingsruimtes worden aangemeld voor de Appeltjes van Oranje 2016. Binnen de thematiek van de Appeltjes van Oranje 2016 kan gedacht worden aan mensen die met elkaar een dorpswinkel, buurthuis, speelruimte of andersoortige gemeenschappelijke voorziening beheren. Om in aanmerking te komen voor de prijs worden verschillende criteria aan deze ontmoetingsruimtes gesteld:

ze zijn eigendom van een stichting of (coöperatieve) vereniging;
ze bieden meer dan alleen onderdak aan het lokale verenigingsleven of andere organisaties;
er wordt een divers activiteitenprogramma georganiseerd voor een grote groep mensen;
beheer, bestuur en programmering zijn in handen van de vrijwilligers;
de ruimte is vernieuwend van opzet door bijvoorbeeld de structuur, middelen of het behaalde resultaat (bijvoorbeeld het bereiken van bijzondere groepen of het bieden van informele zorg aan kwetsbare mensen);
tenminste vanaf december 2013 is de ontmoetingsruimte operationeel.

Het Oranje Fonds zal een eerste selectie maken van de ingediende voorstellen en selecteert 40 tot 50 voorstellen. In december volgt een regionale Stemweek, waarbij het publiek zijn stem kan uitbrengen. De Stemweek biedt deelnemers de mogelijkheid om lokaal campagne te voeren en extra naamsbekendheid te genereren. Uit de 10 genomineerden worden uiteindelijk in maart 2016 door het Oranje Fonds de drie winnaars gekozen.
De drie prijswinnaars ontvangen in mei 2016 een bronzen beeldje van een Appeltje van Oranje en een geldbedrag van € 15.000. Een Appeltje van Oranje is in de eerste plaats een waardering voor het werk en de inzet van de winnende organisatie. Daarnaast is het bedoeld om anderen te inspireren soortgelijke initiatieven op te zetten.

Terug naar overzicht