Nieuws

jul
20

Nominaties Food Valley Award 2015 bekend

De vakjury heeft de drie genomineerden voor de Food Valley Award 2015 bekendgemaakt. Het zijn Koffiebranderij Peeze met biobased koffiecapsules, het schone broeiproces waarmee pluimvee van de veren kan worden ontdaan van Marel Stork Poulty Processing en Pectcof met de extractietechnologie om pectine uit koffiebessenpulp te winnen. Koffiebranderij Peeze uit Arnhem heeft, samen met een innovatiepartner, een duurzaam alternatief ontwikkeld voor Nespresso capsules. De nieuwe capsules en de afdichtfolie zijn van polymelkzuur (polylactic acid, PLA), een biobased composteerbaar materiaal. De capsules zijn gevuld met klimaatneutrale, biologische fairtrade koffie van hoge kwaliteit Arabica koffiebonen.

Marel Stork Poultry Processing heeft een nieuw systeem ontwikkeld om pluimvee te ontdoen van veren, een belangrijke verbetering in het pluimveeverwerkingsproces. Met het systeem, de AeroScalder genaamd, wordt tot 75% water bespaard en wordt tot 50% minder energie gebruikt dan in de traditionele dompelbroeisystemen.

Pectcof ontwikkelde innovatieve oplossingen om uit afval van koffiebessen waardevolle grondstoffen te winnen, waaronder het pectine dat op de markt wordt gebracht onder de naam Dutch Gum. Dit ingrediënt kan worden toegepast als emulgator in onder andere frisdranken en yoghurts of als vetvervanger in verschillende voedingsmiddelen. Deze pectine is een goed alternatief voor Arabische gom, een duur ingrediënt waarvan de aanvoer op de wereldmarkt steeds meer onzeker wordt. 

Doelstelling van de Food Valley Award is het stimuleren van de innovatiekracht van de agrifood (gerelateerde) industrie door middel van het belonen van veelbelovende innovaties, die tevens invulling geven aan het gedachtegoed van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Terug naar overzicht