Nieuws

jun
20

Meer dan € 30 miljoen EIC-steun voor innovatieve Nederlandse scale-ups

Negen Nederlandse mkb'ers hebben gezamenlijk € 30,4 miljoen aan ondersteuning toegekend gekregen op basis van de Horizon 2020 EIC Accelerator-ronde met sluitingsdatum 18 maart 2020.

De oproep bestond uit een schriftelijke beoordeling en een interviewronde. Alleen de 181 ondernemers met de hoogte beoordelingsscores werden geïnterviewd, waaronder vijftien Nederlandse deelnemers. Negen van deze vijftien ondernemers kregen vervolgens een toekenning voor hun projectaanvraag, waarmee Nederland het land is met het grootste aantal winnaars, zo meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

EIC Accelerator richt zich vooral op innovatieve scale-ups met internationale groeiambities, met het plan op te schalen en een nieuw product, proces of dienst naar de Europese markt te brengen. Met dit instrument kunnen innovatieve bedrijven maximaal € 2,5 miljoen aan subsidie krijgen en optioneel equity aanvragen.

Het totale budget voor de afgelopen call was € 314 miljoen. De Nederlandse winnaars ontvangen gezamenlijk dus € 30,4 miljoen aan financiële ondersteuning, waarvan € 18,26 miljoen aan subsidie en € 12,17 miljoen aan equity. De Europese Commissie deed voor deze ronde overigens een dringende oproep om voorstellen in te dienen met betrekking tot de coronacrisis.

Bij de gehonoreerde Nederlandse aanvragen gaat het onder meer om nieuwe manieren om patiënten te beademen zodat er minder schade aan de longen ontstaat als gevolg van COVID-19, een langeafstanddrone voor medische spoedzendingen en het wereldwijd redden van 6 miljard eendagshaantjes.

Kijk voor meer informatie over de succesvolle Nederlandse aanvragers op: https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/meer-dan-€-30-miljoen-voor-9-nederlandse-innovatieve-scale-ups

Terug naar overzicht