Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
20

Openstelling vaccinatieregeling pluimvee, nieuwe regeling in augustus 2020

Er is een nieuwe openstelling gepubliceerd voor de regeling Subsidie kosten vaccinatie pluimvee ter bestrijding van salmonella (VACPLU). Ook zijn er enkele wijzigingen in de regeling aangebracht.

Zo zijn onder andere de subsidiebedragen aangepast. De subsidie bedraagt nu € 0,084 per stuk tegen Salmonella enteritidis gevaccineerd pluimvee en € 0,147 per stuk tegen Salmonella enteritidis en Salmonella typhimurium gevaccineerd pluimvee.

Aanvragen kunnen van 1 juli 2020 tot en met 31 januari 2021 worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Voor deze periode is een budget van € 4.155.000 beschikbaar.

Nieuwe regeling
Direct na het sluiten van deze openstelling wordt de regeling ingetrokken. Reden hiervoor is dat de subsidie wordt verleend voor de aanschaf van gevaccineerd pluimvee. Dit houdt in dat de houder die een volledig gevaccineerde kip aanschaft, doorgaans de houder van legpluimvee, een aanvraag voor subsidie kan indienen. Dit heeft als nadeel dat moeilijk inzichtelijk te maken is welke kosten precies gemoeid zijn met de aanschaf van vaccins en wordt het risico gelopen dat te veel kosten worden gesubsidieerd.

Daarom treedt per 15 augustus 2020 de nieuwe regeling Subsidie pluimveevaccinatie ter voorkoming van salmonella (PLUVAC) in werking. Voor deze nieuwe regeling geldt dat de pluimveehouder die het pluimvee vaccineert, doorgaans de opfokker van jonge leghennen, de begunstigde van de subsidie is en dat enkel de aanschafkosten van de vaccindoses in aanmerking komen voor subsidie. Dit betekent dat de kosten voor bijvoorbeeld het toedienen van de vaccins niet subsidiabel zijn.

De subsidie bedraagt € 0,028 per vaccindosis tegen Salmonella enteritidis en € 0,049 per vaccindosis tegen Salmonella enteritidis en Salmonella typhimurium. Voor subsidie komen in aanmerking de aanschafkosten voor een vaccindosis ter voorkoming van een besmetting met Salmonella enteritidis of Salmonella typhimurium.

Aanvragen kunnen van 15 augustus 2020 tot en met 31 januari 2021 worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Voor deze periode is een budget van € 1.015.000? beschikbaar.

Overgangsbepalingen
Op grond van de oude regeling kan een pluimveehouder subsidie aanvragen voor gevaccineerd pluimvee. Dit houdt in dat pluimvee (maximaal) drie vaccinaties heeft ontvangen gedurende ongeveer 17 weken. Op grond van de nieuwe regeling kan een pluimveehouder subsidie aanvragen voor de aanschaf van een vaccindosis. Overgangsrecht is nodig voor die gevallen waarin de pluimveehouder pluimvee nog niet volledig heeft gevaccineerd op het moment dat de nieuwe regeling in werking treedt en dus geen subsidie meer kan aanvragen voor zijn gevaccineerde pluimvee.

Daarom wordt de nieuwe regeling met ingang van 15 augustus 2020 opengesteld, terwijl tegelijkertijd onder de oude regeling nog subsidie kan worden aangevraagd tot en met 31 januari 2021. Bij de bepaling van deze data is rekening gehouden met onvoorziene omstandigheden waarbij pluimveehouders hun koppels mogelijk niet op tijd kunnen plaatsen bij de eindpluimveehouder. Door deze voorziening zijn de aanschafkosten voor de vaccins die worden toegediend na 15 augustus 2020, maar waar de volledige vaccinatie in 2020 niet kan worden afgerond of wanneer de koppels niet tijdig geplaatst kunnen worden, subsidiabel.

Terug naar overzicht