Nieuws

mei
20

Overzicht Nederlandse resultaten Creative Europe in 2014

Op 1 januari 2014 ging het Creative Europe-programma 2014-2020 van start, met als doelstelling de concurrentiepositie van de Europese cultuur-, film-, televisie- en game-industrie te versterken. Voor de gehele programmaperiode is een budget van 1,46 miljard beschikbaar. Creative Europe Desk NL heeft een brochure over het jaar 2014 gepubliceerd, met daarin een beschrijving van de subsidieregelingen en de (Nederlandse) resultaten, voor de subprogramma's Media en Cultuur.
In 2014 steunde het subprogramma MEDIA in heel Europa 1.790 projecten voor een totaalbedrag van ruim € 100 miljoen. De Nederlandse audiovisuele sector ontving in 2014 ruim € 5,5 miljoen aan financiële steun uit het Creative Europe-programma, wat neer komt op meer dan 5% van het totale budget. Met dit resultaat staat Nederland op de achtste plaats. Alleen het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, België en Zweden halen percentueel meer uit het programma. Opvallend is de stijging voor steun aan Nederlandse producenten, die in totaal ruim € 1,1 miljoen voor de ontwikkeling van projecten binnenhaalden, bijna € 750.000 meer dan in 2013. Tevens ging maar liefst bijna 50% uit het totale budget voor Internationale Coproductiefondsen naar Nederlandse organisaties: het IDFA Bertha Fund - Europe en het Hubert Bals Fund + Europe ontvangen beiden € 300.000. Daarnaast profiteren de Nederlandse filmmarkten en-festivals fors van het subprogramma MEDIA. Zo ontving stichting Cinekid in 2014 een bijdrage van meer dan € 500.000 voor het Cinekid Festival, Cinekid for Professionals, de training Cinekid Lab en het filmeducatieproject Wrap!. Zie hier voor de gehele brochure Creative Europe MEDIA 2014.

Het subprogramma Cultuur steunde in 2014 binnen drie van de vier programmalijnen (Europese Samenwerkingsprojecten, -Platforms en -Netwerken) in totaal 35 projecten met Nederlandse betrokkenheid voor ruim € 24 miljoen. Nederland was zeer succesvol in de programmalijn Europese Platforms. Opvallend is dat in vier van de vijf ondersteunde platforms Nederlandse partners betrokken zijn. Binnen de vierde programmalijn voor Literaire Vertalingen werden geen Nederlandse projecten gehonoreerd in 2014. In de programmalijn Europese Samenwerkingsprojecten zijn zeven Nederlandse projectleiders te noemen: de Waag Society, ITs festival, HET Symfonieorkest, BAK (basis voor actuele kunst), If I Can't Dance, I Don't Want To be Part Of Your Revolution, European League of Institutes of the Arts en de Universiteit van Amsterdam. Nederland staat op de achtste plaats in de rangorde van het aantal organisaties die aan het subprogramma Cultuur deelnemen. Zie hier voor de gehele brochure Creative Europe Cultuur 2014.

Terug naar overzicht