Nieuws

mei
20

Regeling Filmproductie in Nederland officieel gepubliceerd: in 2014 € 19,4 miljoen beschikbaar

De stimuleringsmaatregel Filmproductie in Nederland is 16 mei jl. gelanceerd tijdens het filmfestival in Cannes. Nu is ook de officiële regeling gepubliceerd in de Staatscourant en zijn aanvraagformulieren, procedures en begrotingsmodellen beschikbaar op de website van het Filmfonds. Deadlines in 2014 zijn 5 juni, 2 september en 4 november. Voor 2014 geldt een subsidieplafond van € 19,4 miljoen. De helft hiervan is beschikbaar voor de eerste indienronde.

Filmproducties die in aanmerking komen voor een bijdrage zijn speelfilms, lange animatiefilms en lange documentaires met een gegarandeerde bioscoopuitbreng in Nederland, die al dan niet als internationale coproductie worden gerealiseerd. De financiële bijdrage bedraagt maximaal € 1 miljoen per aanvraag. De financiële bijdrage bedraagt 30% van de kwalificerende productiekosten, die aantoonbaar en rechtstreeks in Nederland zijn besteed aan in Nederland gevestigde en belastingplichtige filmprofessionals en filmbedrijven. Een bijdrage wordt alleen beschikbaar gesteld bij een minimale besteding van € 100.000 aan kwalificerende productiekosten.

Het productiebudget van een speelfilm of lange animatiefilm moet tenminste € 1 miljoen bedragen. Voor het productiebudget van een lange documentaire is dit minimumbedrag € 250.000. Tenminste 50% van het productiebudget dient bij de aanvraag onvoorwaardelijk en schriftelijk te zijn gegarandeerd. Productiemaatschappijen kunnen een aanvraag indienen. Voor mediabedrijven is dit niet mogelijk.

De stimuleringsmaatregel Filmproductie in Nederland is gericht op het bevorderen van een gezond filmproductieklimaat in Nederland en het versterken van de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse filmindustrie.

Terug naar overzicht