Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
20

Twee oproepen ZonMw-programma MOOI in Beweging

Aanpak, ervaringen en effecten professionalisering sportaanbod (WP 5 en WP 6)
Het doel van deze subsidieoproep is om met empirisch onderzoek in de praktijk kennis en inzicht te verkrijgen in de aanpak, werkende principes, ervaringen en de gevolgen (bedoeld en onbedoeld) van professionalisering van het sportaanbod.

De aanvraag wordt ingediend door een samenwerkingsverband van minimaal één hogeschool, één universiteit en (vertegenwoordiging van) de eindgebruiker zowel vanuit het sport- en beweegveld als vanuit de lokale overheid. Een hogeschool of universiteit fungeert als hoofdaanvrager en bestuurlijk verantwoordelijke. Andere samenwerkingspartners zijn mede-aanvrager.

Het samenwerkingsverband bestaat uit onderzoekers met expertise in sport, economie, bedrijfskunde, bestuurskunde, organisatiewetenschap, sportwetenschap, sociale wetenschap en vrijetijdswetenschap. Verder bestaat de projectgroep bij voorkeur uit professionals die verbonden zijn aan sportaanbieders die op verschillende manieren zijn georganiseerd (sportvereniging, ondernemende sportaanbieder) en professionals die verbonden zijn aan een lokale of regionale overheidsinstelling (beleidsbepalend en beleidsuitvoerend). Tot slot zijn sportfondsen, de VSG en NOC*NSF belangrijke samenwerkingspartners.

ZonMw wil met deze subsidieoproep bijdragen aan het ontwikkelen van kennis over en inzicht in professionalisering van het sportaanbod. In de praktijk worden verschillende definities van professionalisering gehanteerd. In deze oproep wordt professionalisering opgevat als een proces waarin drie aspecten centraal staan: verhoging van de kwaliteit van het sportaanbod, de inzet van betaalde arbeid en beroepsvorming. Het doel van deze subsidieoproep is om met empirisch onderzoek in de praktijk, kennis en inzicht te verkrijgen in de aanpak, de werkende principes, de ervaringen en de gevolgen (bedoeld en onbedoeld) van professionalisering van het sportaanbod.

Het totale beschikbare subsidiebudget in deze subsidieronde bedraagt € 400.000 en dit is ook de maximale subsidie per project. Het project start op 1 november 2024 en heeft een looptijd van maximaal 34 maanden. Partijen dienen een eigen bijdrage (cofinanciering) te leveren van minimaal 20% van het totale projectbudget, dit kan zowel in cash als in kind worden opgevoerd.

Meer en beter bewegen van het jonge kind (WP2)
ZonMw wil met deze subsidieoproep bijdragen aan het meer en beter bewegen van alle jonge kinderen (0-6 jaar) door een passende sociale, fysieke en digitale omgeving te bieden in de verschillende levensfasen. Het doel is te kijken of en hoe de intrinsieke beweegmotivatie van het jonge kind vastgehouden kan worden. Daarbij wil ZonMw een veilige omgeving creëren die kinderen stimuleert om te blijven bewegen. De focus ligt op het jonge kind van 0 t/m 6 jaar omdat daar de natuurlijke drang om te bewegen nog aanwezig is.

Subsidie kan aangevraagd worden door een samenwerkingsverband van minimaal één hogeschool, één universiteit, één mbo en relevante organisaties uit sociale, fysieke en digitale contexten waar kinderen van 3-6 jaar zich bevinden. Daarbij is het belangrijk dat de kinderen zelf en hun ouders en/of verzorgers en intermediairs, praktijkpartners en ondernemers betrokken zijn bij het project. Samenwerking met ‘unusual suspects’ die niet direct bij het sport- en beweegveld betrokken zijn wordt gestimuleerd. Een hogeschool of universiteit fungeert als hoofdaanvrager. Andere samenwerkingspartners zijn mede-aanvrager.

In deze subsidieronde kan een subsidieaanvraag worden ingediend door een hogeschool of universiteit, zij fungeert als hoofdaanvrager en bestuurlijk verantwoordelijke. Andere samenwerkingspartners zijn medeaanvragers.

Het totale beschikbare subsidiebudget in deze subsidieronde bedraagt € 895.000 en dit is ook de maximale subsidie per project. Het project start uiterlijk 1 november 2024 en heeft een looptijd van maximaal 34 maanden. Het project moet vóór 1 september 2027 gereed zijn. Partijen dienen een eigen bijdrage (cofinanciering) te leveren van minimaal 20% van het aangevraagde subsidiebudget.

Aanvragen
Aanvragen voor beide oproepen kunnen tot en met 14 mei 2024 worden ingediend via MijnZonMw.

Zie voor meer informatie ook: https://www.zonmw.nl/nl/nieuws/mooi-beweging-subsidieoproepen-geopend-0

Over het programma
Met het programma Missiegedreven Ontwikkeling van Onderzoek en Innovatie sport en bewegen wil ZonMw ervoor zorgen dat onderzoeks- en innovatietrajecten steeds meer en beter bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen waar de samenleving en de sport- en beweegsector voor staan.

Terug naar overzicht