Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
20

Subsidieregeling praktijkgericht vak gl en tl gepubliceerd

Vanaf schooljaar 2024-2025 mag elke school met een gl- of tl-aanbod een praktijkgericht vak aanbieden. Het aanbieden van een nieuw vak in het onderwijsprogramma kan kosten voor de school met zich meebrengen, zoals de aanschaf van materialen of bijscholing van docenten. Deze subsidieregeling wil zoveel mogelijk vestigingen die het praktijkgerichte vak willen aanbieden, in deze kosten ondersteunen.

In aanmerking komen vmbo-instellingen en vavo-instellingen. Hierbij wordt onderscheidt gemaakt tussen pilotscholen en overige scholen en vavo-instellingen. Pilotscholen zijn scholen die subsidie hebben ontvangen op basis van de Subsidieregeling pilot praktijkgericht programma voor gl en tl (PPP-GLTL) of de Aanvullende subsidieregeling pilot praktijkgericht programma voor gl en tl (APPP-GLTL). Subsidie aan een pilotschool wordt alleen verstrekt voor het aanbieden van een praktijkgericht vak in de theoretische leerweg.

De subsidie voor pilotscholen wordt verstrekt voor:

  • het continueren en, voor zover relevant, het doorontwikkelen van een praktijkgericht vak van de schoolvestiging die het betreft, als onderdeel van het curriculum voor leerlingen in het derde en het vierde leerjaar van de theoretische leerweg;
  • het vrij roosteren van leraren voor deelname aan de activiteiten en vervangen van die leraren; en
  • het aansluiten bij bestaande netwerken dan wel vormen van een netwerk, genoemd in het tweede lid, voor het doorontwikkelen van het praktijkgerichte vak in de vestiging.

De subsidie voor overige scholen wordt verstrekt voor de volgende activiteiten:

  • het opstarten met en doorontwikkelen van het praktijkgerichte vak als onderdeel van het curriculum voor leerlingen in het derde en het vierde leerjaar van de gemengde leerweg of de theoretische leerweg;
  • het opbouwen en onderhouden van een netwerk met het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen in de regio;
  • het opzetten of intensiveren van een samenwerking met het mbo ten behoeve van het opbouwen en onderwijzen van het praktijkgerichte vak;
  • de vervanging voor het vrij roosteren van onderwijspersoneel, opdat zij scholing kunnen volgen en ontwikkelactiviteiten kunnen uitvoeren in het kader van het praktijkgerichte vak; en
  • het aansluiten bij bestaande netwerken dan wel vormen van een netwerk, genoemd het tweede lid, voor het doorontwikkelen van het examenprogramma praktijkgerichte vak en de invoering van dit vak in de vestiging.

Het beschikbare budget voor de schooljaren 2024-2025 én 2025-2026 samen bedraagt: € 7.450.000 (voor pilotscholen) en € 13.550.000 (voor overige scholen).

De subsidie voor pilotscholen bedraagt € 50.000 per vestiging. De subsidie voor  overige scholen bedraagt € 25.000 per aanvraag voor een vestiging voor het aanbieden van het praktijkgerichte vak in de gemengde leerweg en € 75.000 per aanvraag per vestiging voor het aanbieden van het praktijkgerichte vak in de theoretische leerweg. Een bevoegd gezag mag ten hoogste één aanvraag indienen per vestiging.

Aanvragen kunnen tijdens de volgende aanvraagperiodes met behulp van een aanvraagformulier worden ingediend bij de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I):

  • 25 maart 2024 tot en met 22 april 2024 (voor de schooljaren 2024-2025 en 2025-2026);
  • 15 januari 2026 tot en met 17 februari 2026 (voor de schooljaren 2026-2027 en 2027-2028).

Terug naar overzicht