Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
20

Nationaal Groeifonds op slot na stemming Tweede Kamer

De Subsidieregeling Nationaal Groeifonds (SNG) – waarin de regels voor de verstrekking van subsidie uit het Nationaal Groeifonds zijn opgenomen – zou volgens planning eigenlijk per 1 juni 2024 voor de vierde keer open worden gesteld, maar dat gaat nu dus niet door. Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD).

De beslissing kan volgens het FD zelfs het definitieve einde betekenen van het fonds, dat in 2020 werd opgericht om projecten voor de toekomstige economie van Nederland te steunen. Of het fonds mag doorgaan, lijkt in handen te liggen van de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB.

De financiële wensen van de vier partijen zijn groot en daarom willen ze vrijelijk over de ongeveer € 7 miljard kunnen beschikken die nog in het fonds zit. Dat bedrag zou volgens de oorspronkelijke planning in de twee laatste aanvraagrondes worden toegekend.

Geen steun voor moties D66
Het besluit van Adriaansens volgt op een stemming in de Tweede Kamer over twee moties van D66. Deze partij wil het fonds overeind houden en eiste snel duidelijkheid over de eerstvolgende aanvraagronde. De vier formerende partijen weigerden echter deze oproep te steunen en stemden tegen de moties. Daarop besloot de minister het fonds in ieder geval voorlopig niet opnieuw te openen.

Voor een officiële openstelling op 1 juni 2024 zou de minister al op 1 april 2024 de zogeheten openstellingsregeling moeten publiceren, met alle details voor de aanvragers. Volgens een woordvoerster van EZK vindt de minister het geen goed idee om die stap te zetten, twaalf dagen nadat de Tweede Kamer weigert steun uit te spreken.

'Ongelooflijk pijnlijk'
Veel bedrijven en instellingen waren overigens al druk bezig met de voorbereiding van de aanvragen: er waren ook al 61 zogeheten quick scans gedaan. "Dit is ongelooflijk pijnlijk", zo reageert René Corbijn van NLdigital, een van de aanvragers en spreekbuis van een groep voorstanders van het fonds.

Adriaansens erkent dat het vervelend is voor de aanvragers. "Voor alle bedrijven en organisaties die veel tijd en moeite hebben gestoken in de ontwikkeling van een voorstel is dit een teleurstelling", schrijft ze een reactie.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op: https://fd.nl/politiek/1511433/nationaal-groeifonds-op-slot-na-stemming-kamer

Terug naar overzicht