Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
20

Drenthe maakt nieuwe provinciale LEADER-regeling bekend

De regeling is aanvullend op het bestaande LEADER-programma in het kader van de Verordening Europese Landbouwsubsidies 2023-2027 provincie Drenthe (NSPDR). Zowel de provinciale regeling als het LEADER-programma is bedoeld voor het realiseren van lokale initiatieven van onderop, experimenteren en leren, en het delen van kennis en ervaring met elkaar.

De provincie komt naar eigen zeggen met de regeling omdat uit diverse gesprekken en bijeenkomsten met inwoners en organisaties blijkt dat er behoefte is aan laagdrempelige subsidie voor kleinschalige projecten op het platteland. Deze projecten komen vaak niet in aanmerking voor subsidie vanuit het Europese LEADER-programma.

Projecten voor subsidie uit de provinciale regeling worden, net als bij het Europese LEADER-programma, beoordeeld door de Lokale Actie Groep (LAG). Drenthe heeft een LAG in Oost- en West-Drenthe. Deze LAG bestaat uit specialisten die kennis hebben van de LEADER-doelen en in het gebied wonen, twee medewerkers van gemeenten uit het gebied en een voorzitter. De groep beoordeelt de ingediende projectplannen en ondersteunt daarnaast initiatiefnemers die een projectidee hebben.

De subsidie vanuit de provinciale regeling bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten en kan variëren van minimaal € 5000 tot maximaal € 25.000 per project. Tot en met 2027 is er in totaal € 2.115.000 beschikbaar voor projecten. Aanvragen kunnen vanaf 8 mei 2024 worden ingediend bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Terug naar overzicht