Nieuws

mrt
20

SagenJager - digitale routeplanner over Waterlandse heksen en meerminnen

Onderzoekers van het Meertens Instituut en de Universiteit Twente hebben de website SagenJager.nl gelanceerd, een digitale routeplanner vol met volksverhalen over de omgeving van Waterland in Noord-Holland. De website heeft onder andere financiering ontvangen uit het NWO-onderzoeksprogramma CATCH (Continuous Access To Cultural Heritage). Via een smartphone of tablet kan men lezen en luisteren naar o.a. sagen, sprookjes, broodje-aapverhalen en legenden verbonden een specifieke plek in Waterland.

De sagen zijn nog verder opgesplitst op thema: spokerijen, duivels, magie, (bovennatuurlijke) wezens en historie. De Nederlandse Volksverhalenbank van het Meertens Instituut dient als bron voor de SagenJager. De routeplanner is ontwikkeld door het Meertens Instituut, in samenwerking met de Universiteit Twente en de Stichting Oneindig Noord-Holland.

De SagenJager richt zich nu op plaatsen en verhalen in Waterland (Noord-Holland), maar is geschikt om voor heel Nederland te worden aangevuld. Als beleid en financiën het toestaan, is het volgende gebied de Friese Wouden, dat zal worden toegevoegd aan de SagenJager.

Terug naar overzicht