Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
20

Akkoord Europees landbouwbeleid bereikt

De ministers van landbouw van de EU hebben een akkoord bereikt over het nieuwe Europese landbouwbeleid. Er zal met name ingezet gaan worden op vergroening en modernisering van de landbouw. Dit heeft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een kamerbrief laten weten. In het akkoord dat de EU-ministers hebben gesloten, zijn ook verschillende Nederlandse wensen gehonoreerd.

Het nieuwe Europese Plattelandsbeleid stimuleert investeringen in innovatie en verduurzaming op het boerenerf. Er is tevens een akkoord over het afschaffen van de laatste productiesteun: na de melkquota in 2015, verdwijnen de suikerquota in 2017. 

Het is de bedoeling dat het definitieve besluit over het nieuwe Europese landbouwbeleid in juni in zowel de Raad van Europese landbouwministers als in het Europees Parlement wordt genomen. Voor Nederland is voor de hele periode 2014-2020 ongeveer € 6 miljard gereserveerd. Daarvan is ongeveer € 5,4 miljard voor (vergroende) directe betalingen aan boeren en circa € 600 miljoen plattelandsbeleid.

Terug naar overzicht