Nieuws

sep
19

Prinsjesdag 2017 - budgetten voor EIA, MIA/Vamil, EIA-percentage met 0.5% verlaagd

In de op Prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota en het Belastingplan voor 2018 worden de budgetten en eventuele wijzigingen voor 2018 voor een drietal fiscale aftrekmogelijkheden voor investeringen in energie en milieu opgenomen. Het gaat om de energie-investeringsaftrek (EIA), de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Het percentage voor EIA wordt met 0.5% verlaagd, en zal in 2018 54,5% bedragen.

De budgetten voor 2018 voor de energie-investeringsaftrek (EIA), de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) bedragen respectievelijk € 147 miljoen, € 99 miljoen en € 40 miljoen. Ten opzichte van 2017 is het budget voor de EIA met € 17 miljoen verlaagd, voor de MIA is met € 2 miljoen verhoogd en VAMIL blijft gelijk.

 

Meer informatie vindt u in het Belastingplan en de Miljoenennota.

 

De Energie Investeringsaftrek (EIA) is bedoeld voor ondernemers die willen investeren in energiebesparende technieken en de toepassing van duurzame energie in hun onderneming. Door de EIA leveren dergelijke investeringen u als ondernemer dubbel voordeel op. Niet alleen bespaart u op uw energiekosten, u betaalt ook minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. 
De MIA biedt ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen de mogelijkheid om een bepaald percentage van het investeringsbedrag in mindering te brengen op de fiscale winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. De Vamil biedt een liquiditeits- en rentevoordeel. Ondernemers die Vamil voor een bedrijfsmiddel toepassen mogen dit bedrijfsmiddel willekeurig ofwel vrij afschrijven.

Terug naar overzicht