Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
19

Vervroegde betaling basis- en vergroeningspremie

Met deze vervroegde betaling wordt voorkomen dat door de oorlog in Oekraïne liquiditeitsproblemen bij landbouwers ontstaan als gevolg van de sterk gestegen kosten voor veevoer, kunstmest, energie en arbeid (loonwerk). Hiervoor is een budget van ongeveer € 500 miljoen gereserveerd.

Concreet kunnen landbouwers i
n 2022 nationale voorschotbetalingen aanvragen. Daarmee kunnen landbouwers vanaf 19 juli 2022 circa 80% van de basis- en vergroeningsbetaling als nationaal voorschot ontvangen. Het is belangrijk om een marge aan te houden en niet 100% te betalen, omdat het voor 2022 beschikbare budget nog niet bekend is en omdat de aanvragen ten tijde van de voorschotbetalingen nog niet aan de subsidiabiliteitsvoorwaarden zijn getoetst.

Indien landbouwers tijdig met de verzamelaanvraag de uitbetaling van de basis- en vergroeningsbetaling hebben aangevraagd, kunnen zij in de periode van 7 tot en met 28 juni 2022 een aanvraag indienen voor een voorschotbetaling. Deze aanvraag dient vergezeld te worden van een zogenaamde de-minimis verklaring. Hierin verklaren de landbouwers met het door de voorschotbetaling genoten rentevoordeel en eventueel andere de-minimis steun binnen de maximale ruimte van de de-minimis van € 20.000 te zullen blijven, gerekend over drie boekjaren.

Een verkorte de-minimis verklaring zal onderdeel zijn van het door de aanvrager in te vullen aanvraagformulier. Zonder deze verklaring is indiening van een aanvraag niet mogelijk. RVO kan aanvullend een volledige de-minimus verklaring opvragen, voorafgaand aan de voorschotbetaling.

Voor het berekenen van het rentevoordeel moet worden uitgegaan van het verschil tussen de marktconforme rente (zoals bij een lening van een bank) en de rente die werkelijk is betaald (in dit geval nihil). Bij het bepalen van de marktconforme rente wordt uitgegaan van de actuele rekenrente bij commerciële banken, die momenteel 4% bedraagt. De doorlooptijd waarover de rente dient te worden berekend, is vanaf het moment van verstrekken van het voorschot tot en met het definitief vaststellen van de basis- en vergroeningsbetaling. De vaststelling vindt plaats in de periode van 1 december 2022 tot en met 30 juni 2023, de doorlooptijd waarover de rente moet worden berekend, bedraagt circa twaalf maanden.

De voorschotbetaling vindt plaats op basis van een forfaitair bedrag van € 270 per voor uitbetaling opgegeven subsidiabele hectare, en wordt gemaximeerd door het aantal betalingsrechten waarover de landbouwer volgens de registratie bij RVO op 15 mei 2022 beschikt. Betalingsrechten die in 2022 door de landbouwer zijn aangevraagd uit de nationale reserve, blijven buiten beschouwing.

Er worden overigens geen voorschotten betaald voor zover het voorschotbedrag lager is dan € 400.

Terug naar overzicht