Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
19

Twee nieuwe openstellingen Topsector energieprojecten

EKOO
Met de wijziging is het nieuwe 'Onderdeel C. Elektriciteit' toegevoegd. Dit onderdeel ziet op onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten gericht op innovaties voor een betaalbare, betrouwbare, duurzame en veilige elektriciteitsvoorziening die binnen tien jaar na de start van het project tot een eerste toepassing in Nederland leiden. Het onderdeel kent twee thema’s waar subsidiabele projecten binnen moeten passen. Deze twee thema’s geven invulling aan de Meerjarig Missiegedreven Innovatieprogramma’s 1 en 2 en de deelprogramma’s daarvan.

Er is ook meteen een openstelling voor het nieuwe onderdeel gepubliceerd. Binnen deze openstelling ligt de nadruk op doorbraakinnovaties om te waarborgen dat er voldoende additionaliteit is ten opzichte van de subsidiemodule MOOI die tegelijkertijd openstaat met soortgelijke thema’s. Met doorbraakinnovaties worden innovaties bedoeld die radicale verandering kunnen bewerkstelligen door bijvoorbeeld serieuze prestatieverbeteringen te realiseren of radicaal nieuwe concepten te introduceren.

Om de meest innovatieve projecten te ondersteunen moeten projecten voor dit onderdeel ten minste vier punten scoren op het beoordelingscriterium ‘mate van vernieuwing’ om in aanmerking te komen voor subsidie. Wat betreft de deelnemende partijen wordt opgemerkt dat bij dit onderdeel een relevante bijdrage van een mkb-bedrijf als deelnemende partij aan het totale project een positieve bijdrage levert aan de (hogere) waardering op het rangschikkingscriterium ‘kwaliteit van het project’.

De openstelling loopt van 4 juni 2024 tot en met 20 augustus 2024. Het subsidieplafond is vastgesteld op € 5 miljoen.

DEI+
Met de wijziging wordt het DEI+-thema Circulaire economie voor 2024 apart opengesteld voor projecten met minder dan € 3 miljoen subsidie. Dit thema is voor grotere projecten van € 3 miljoen of meer subsidie onderdeel van de reguliere openstelling van de DEI+, waarvoor al sinds 21 november 2023 aanvragen kunnen worden ingediend. Het thema is nu dus apart opengesteld met een separaat budget om daarmee alleen kleinere projecten te steunen.

De reguliere DEI+-openstelling hanteert een ondergrens voor de subsidie-omvang om te voorkomen dat een onevenredig deel van het subsidieplafond voor de reguliere openstelling naar circulaire economie zou kunnen gaan ten opzichte van projecten voor de andere thema’s. Er is nu apart budget uit middelen van het Klimaatfonds beschikbaar voor de kleinere projecten voor circulaire economie, zodat die alsnog ook kunnen worden gesteund.

De openstelling loopt van 22 april 2024 tot en met 1 november 2024. Het subsidieplafond is vastgesteld op € 20 miljoen.

Terug naar overzicht