Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
19

Diverse nieuwe en verlengde JTF-openstellingen

Groningen-Emmen
In hoofdstuk 2, de regeling Subsidies JTF-regio Groningen-Emmen (JTF-GE), worden voor verschillende titels subsidieplafonds gewijzigd en aanvraagtijdvakken verlengd. Het subsidieplafond wordt verhoogd van de titels 2.2, 2.3, 2.7 en 2.9. De volgende aanvraagtijdvakken worden verlengd:

  • Titel 2.3 Steun aan lokale collectieve infrastructuur en utiliteiten: 3 april 2023 tot en met 31 oktober 2024 (was 26 april);
  • Titel 2.4 Steun aan opleidingsinfrastructuur en flankerende campusactiviteiten: 1 maart 2023 tot en met 15 juli 2024 (was 26 april);
  • Titel 2.7 Steun voor middelgrote valorisatieprojecten die aansluiten bij de transities uit de RIS3 2021-2027: 9 oktober 2023 tot en met 31 januari 2025 (was 24 mei 2024);
  • Titel 2.8 JTF-Call 2023 voor strategische, groene projecten:
    • preadvies: van 2 oktober 2023 tot en met 31 mei 2024 (was 29 januari 2024);
    • aanvraag: 20 oktober 2023 tot en met 31 oktober 2024 (was 1 mei 2024).
  • Titel 2.9 Steun aan arbeidsmarkttransitie 2.0: 9 oktober 2023 tot en met 15 juli 2024 (was 26 april 2024).

IJmond
In hoofdstuk 3, de regeling Subsidies JTF-regio IJmond (JTF-IJ), is het subsidieplafond van titel 3.1 verhoogd en zijn in titel 3.2 twee subsidieplafonds samengevoegd.

Groot-Rijnmond
De wijzigingen in hoofdstuk 4, de regeling Subsidies JTF-regio Groot-Rijnmond (JTF-GR), betreffen het invoegen van subsidietitels 4.4 en 4.5.

Titel 4.4. Regionale Subsidies voor Spoor 1 en 2 uit het Territorial Just Transition Plan voor de regio Groot-Rijnmond
Het doel van de subsidie op grond van deze titel is het bevorderen van vernieuwing en versterking van de regionale economie met nieuwe, duurzame of circulaire industriële ketens en versnellen van de transitie met investeringen in technologie, systemen en infrastructuur tot decarbonisatie van bestaande industriële ketens.

De subsidie kan worden verstrekt voor projecten die passen binnen de prioritaire as 3, Spoor 1 - het vernieuwen en versterken regionale economie met duurzame industriële ketens of Spoor 2 – het versnellen van transitie met investeringen in technologie, systemen en infrastructuur tot decarbonisatie industriële ketens, van het Programma JTF 2021-2027; en:

  • een focus hebben op elektrificatie van de industrie en/of industriële processen; of
  • een focus hebben op (de toepassing van) groene waterstof in de industrie of de energievoorziening.

Er is een plafond van € 4.650.000, plus € 2,5 miljoen cofinanciering van EZK beschikbaar. De subsidie bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten tot een maximum subsidiebedrag van € 1,5 miljoen.

Aanvragen kunnen worden ingediend vanaf 15 april 2024. Er is geen sluitingsdatum.

Titel 4.5. Regionale Subsidies voor Spoor 3 uit het Territorial Just Transition Plan voor de regio Groot-Rijnmond
Het doel van de subsidie op grond van deze titel is het bevorderen van de beschikbaarheid van voldoende juist opgeleide en gemotiveerde weerbare beroepsbevolking voor de opgaven, bij een toenemend vacature-overschot en het verdwijnen of wijzigen van bestaande functies door de transitieopgave.

De subsidie kan worden verstrekt voor projecten die passen binnen de Spoor 3 van prioritaire as 3 uit het Programma JTF 2021-2027.

Het subsidieplafond bedraagt € 7,5 miljoen. De subsidie bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten tot een maximum subsidiebedrag van € 2 miljoen.

Aanvragen kunnen worden ingediend vanaf 15 april 2024. Er is geen sluitingsdatum.

West Noord-Brabant
Binnen hoofdstuk 5, de regeling Subsidies JTF-regio West Noord-Brabant (JTF-WNB), is een nieuwe openstelling gepubliceerd in het kader van de bestaande titel 5.4. (Subsidietitel voor steun onder Spoor 1, 2 en 3 uit het Territorial Just Transition Plan voor de regio West-Noord-Brabant).

Het doel van de subsidie op grond van deze titel is het ondersteunen van projecten die passen binnen prioriteit 5, spoor 1, 2 of 3, van het TJTP West-Noord-Brabant uit het Programma JTF 2021-2027 en bijdragen aan:

  • innovatie ten behoeve van de energie- en grondstoffentransitie in de chemie en industrie, en daarmee aan vernieuwing en versterking van de regionale economie;
  • het versnellen van transitie met investeringen in technologie, energiesystemen en infrastructuur nodig om te komen tot toekomstbestendige banen in de groene chemie; of
  • het bereiken van een meer wendbare en weerbare beroepsbevolking.

Aanvragen kunnen worden ingediend door rechtspersonen, natuurlijke personen die zijn ingeschreven in het handelsregister én samenwerkingsverbanden.

Subsidie op basis van deze titel kan worden verstrekt voor één of meer van de volgende activiteiten:

  • a. productieve investeringen;
  • b. investeringen in en bij de oprichting van nieuwe bedrijven;
  • c. onderzoek en innovatie;
  • d. digitalisering;
  • e. investeringen in technologie, systemen en infrastructuur;
  • f. voorbereidende planvorming en processen tot investeringen als bedoeld in onderdeel e;
  • g. bij- en omscholing;
  • h. andere activiteiten op het gebied van onderwijs en sociale inclusie.

De subsidie bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten tot een maximumbedrag van € 5 miljoen per project.

Aanvragen kunnen worden ingediend van 1 april 2024 tot en met 30 september 2024. Voor deze openstelling is minimaal € 17 miljoen beschikbaar (plus een aanvullend budget van € 8,5 miljoen voor bij- en omscholing en activiteiten onderwijs en sociale inclusie). Het bedrag van € 17 miljoen kan worden verhoogd met onbenut budget dat resteert uit het aanvullende budget en het budget voor de aanvraagperiode die sloot op 31 januari 2024.

Zuid-Limburg
Binnen hoofdstuk 7, de regeling Subsidies JTF-regio Zuid-Limburg (JTF-ZL), is een nieuwe openstelling gepubliceerd in het kader van de bestaande titel 7.4. (Subsidietitel voor steun onder spoor 1, 2 en 3 uit het Territoriaal Just Transition Plan voor de regio Zuid-Limburg).

Het doel van de subsidie op grond van deze titel is het ondersteunen van projecten die passen binnen prioriteit 6, spoor 1, 2 of 3 van het TJTP Zuid-Limburg uit het Programma JTF 2021-2027 en bijdragen aan één van de volgende doelstellingen:

  • bevorderen van vernieuwing, versterking en diversificatie van de regionale economie of het aanjagen van innovatie ten behoeve van de ontwikkeling van een circulair en biobased chemiecluster;
  • creëren van nieuwe, duurzame banen door te investeren in technologie, systemen, infrastructuur en kennisinfrastructuur; of
  • investeren in een wendbare en weerbare beroepsbevolking.

Aanvragen kunnen worden ingediend door rechtspersonen, natuurlijke personen die zijn ingeschreven in het handelsregister én samenwerkingsverbanden.

Subsidie op basis van deze titel kan worden verstrekt voor één of meer van de volgende acties:

  • a. investeringen in onderzoek en innovatie;
  • b. investeringen in digitalisering, digitale innovatie en digitale connectiviteit;
  • c. investeringen in technologie en infrastructuur met als doel om het circulaire fundament van het chemiecluster te versterken;
  • d. voorbereidende planvorming en processen tot investeringen als bedoeld in onderdeel c;
  • e. bij- en omscholing van werknemers en werkzoekenden;
  • f. begeleiding van werkzoekenden bij het zoeken van een baan; of
  • g. andere activiteiten dan genoemd in onderdelen e en f op het gebied van onderwijs en sociale inclusie.

De subsidie bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten tot een maximum van:

  • € 5 miljoen per project voor onderdelen a tot en met c en onderdelen e tot en met g;
  • € 1 miljoen per project voor onderdeel d.

Aanvragen kunnen worden ingediend van 1 april 2024 tot en met 30 september 2024. Voor deze openstelling is minimaal € 12.750.000 beschikbaar (plus een aanvullend budget van € 6.375.000 voor onderdelen e, f en g). Het bedrag van € 12.750.000 kan worden verhoogd met onbenut budget dat resteert uit het aanvullende budget en het budget voor de aanvraagperiode die sloot op 31 januari 2024.

Terug naar overzicht