Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
19

Subsidie voor 195 ontmoetingsruimten voor ouderen

Steeds meer ouderen willen geclusterd wonen: in elkaars nabijheid, omdat de mobiliteit afneemt en men de mogelijkheid wil hebben om elkaar te ontmoeten. Het Rijk stimuleert het bouwen en realiseren van ontmoetingsruimten in geclusterde woonvormen met de SOO-regeling. Hierdoor wordt het makkelijker voor ouderen om zelfstandig te blijven wonen, elkaar te ontmoeten en te helpen.

De SOO-regeling stelt initiatiefnemers daarbij in staat om met de financiële vergoeding uit de regeling de bouwkosten voor realisatie van ontmoetingsruimten voor ouderen te dekken. De toekenning uit de eerste (2022) en de nu afgesloten tweede tranche van de SOO (2023) levert in totaal circa 19.000 woningen op met een ontmoetingsruimte.

De SOO is opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor de tweede ronde van de regeling in 2023 was in totaal € 26 miljoen beschikbaar.

De SOO 2023 was open voor aanvragen van 16 januari 2023 tot en met 31 oktober 2023. In totaal hebben nu dus 99 initiatiefnemers een uitkering toegezegd gekregen voor de realisatie van 195 ontmoetingsruimten voor ouderen, in zowel nieuw als bestaand vastgoed.

Zoals eerder al gemeld wordt momenteel onderzocht wat nodig is om de regeling voort te kunnen zetten, zo meldde minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) vorige week in een brief aan de Tweede Kamer.

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2024/02/16/195-ontmoetingsruimten-voor-ouderen-door-stimuleringsregeling-ontmoetingsruimten-in-ouderenhuisvesting

Terug naar overzicht