Nieuws

feb
19

Zuid-Holland wil extra investeren in proeftuinen voor innovatie

Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Zuid-Holland willen € 600.000 extra beschikbaar stellen voor Zuid-Hollandse fieldlabs. Hier werken ondernemers en onderzoekers samen aan innovatieve oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken.

Door de coronacrisis staan de fieldlabs financieel onder druk, terwijl zij juist ook werken aan oplossingen voor deze crisis. De extra impuls moet daaraan bijdragen, aldus GS.

Zuid-Holland kent flink wat fieldlabs, living labs en innovatiehubs. Het zijn locaties waar innovaties worden ontwikkeld en getest in een praktijksituatie. Producten vinden zo sneller hun weg naar de markt. Door samenwerking met toonaangevende kennis- en onderzoeksinstellingen en innovatieve ondernemers is er een stevige basisinfrastructuur voor innovaties die de wereld over gaan.

Door de coronacrisis hebben sommige fieldlabs het echter financieel zwaar. Er kunnen minder projecten worden uitgevoerd en partners haken af, terwijl de vaste kosten doorlopen. GS willen daarom € 600.000 extra beschikbaar stellen. Daarvan is € 500.000 bedoeld voor de organisatorische kant van de fieldlabs – het overbruggen van de crisis. De rest is specifiek bedoeld voor innovatieve projecten rondom corona. Denk aan de ontwikkeling of opschaling van een nieuw soort Covid-diagnose testkit of een apparaat dat medische apparatuur op een innovatieve manier kan steriliseren.

GS hebben het voorstel nu naar Provinciale Staten gestuurd. Zodra zij akkoord zijn, zal het geld beschikbaar komen via een subsidieregeling. Deze wordt uitgevoerd door InnovationQuarter (IQ), de ontwikkelingsmaatschappij van de provincie Zuid-Holland.

Zie ook: https://www.zuid-holland.nl/actueel/nieuws/februari-2021/extra-investering-zuid-hollandse-proeftuinen/

Terug naar overzicht