Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
19

Wijziging en openstelling Expeditieregeling voor 2024

Naar aanleiding van het eerste aanvraagtijdvak is een procesevaluatie uitgevoerd. Op basis van het onderzoeksrapport en in afstemming met sociale partners is de regeling op een aantal punten aangepast. Doel van deze wijzigingen is om de regeling toegankelijker en beter uitvoerbaar te maken. Ook is een doel van de aanpassingen om te komen tot kwalitatief betere aanvragen die bijdragen aan de doelen van de regeling.

De regeling is op de volgende punten inhoudelijk gewijzigd:

  • het toevoegen van de mogelijkheid tot het vragen van een preadvies;
  • het laten vervallen van het onderscheid tussen aanvragen voor Activiteit A en Activiteit B;
  • het laten vervallen van een apart activiteitenplan en een apart onderzoeksplan;
  • het herschrijven van de beoordelingscriteria;
  • de taken en de vergoeding van het adviespanel.

Ook worden met de wijziging het subsidieplafond en het aanvraagtijdvak voor 2024 vastgesteld.

Vervallen Activiteit A en B
In de originele versie van de regeling was sprake van twee groepen van activiteiten. Het ging om Activiteit A (experimenten op de werkvloer om de ontwikkeling van nieuwe praktijken te ondersteunen) en Activiteit B (het breder toepasbaar maken van bestaande praktijk- of wetenschappelijke kennis).

Uit de procesevaluatie is naar voren gekomen dat het verschil tussen deze activiteiten niet helder was voor zowel aanvragers als het adviespanel. Het onderscheid zorgde daarmee voor een ongewenste situatie, waarbij een in essentie goede aanvraag mogelijk moest worden afgewezen omdat het voor een verkeerde activiteit was ingediend.

Besloten is om het formele onderscheid tussen de activiteiten binnen de regeling daarom te laten vervallen. Wel blijven beide doelen die eerder binnen de activiteiten werden omschreven behouden, zodat zowel experimenten als doorontwikkeling tot de mogelijkheden blijven behoren.

Voor de toegankelijkheid van de regeling is ervoor gekozen om ook het onderscheid in looptijden en budgetten tussen de oorspronkelijke Activiteit A en Activiteit B te laten vervallen. Eerder gold voor:

  • Activiteit A een looptijd van 1-2 jaar en subsidiebedrag van € 150.000 tot € 1 miljoen;
  • Activiteit B een looptijd van 2-4 jaar en subsidiebedrag van € 1 miljoen tot € 4 miljoen.

Na de wijziging geldt voor alle aanvragen een looptijd van 1-4 jaar, en een subsidiebudget van € 750.000 tot € 4 miljoen.

Samenvoeging activiteitenplan en onderzoeksplan
Om het belang van zowel de implementatie als het onderzoek te benadrukken, vroeg de oorspronkelijke regeling van aanvragers om zowel een activiteitenplan als een onderzoeksplan in te dienen. In de praktijk zorgde dit echter voor veel overlap tussen beide stukken, onduidelijkheid in de samenhang en extra werk voor zowel aanvragers als beoordelaars.

Met de nu gepubliceerde wijziging is daarom het activiteitenplan en het onderzoeksplan samengevoegd. Er wordt gevraagd naar een activiteitenplan waar zowel de activiteiten als het onderzoek in samenhang worden omschreven.

Herformulering beoordelingscriteria
Uit de evaluatie kwam naar voren dat het voor aanvragers soms niet duidelijk was op welke criteria de aanvraag beoordeeld zou worden. Door enkele wijzigingen in de structuur, is geprobeerd dit beter duidelijk te maken. Hiervoor zijn de oorspronkelijke criteria uit elkaar gehaald en verduidelijkt.

Aanvraagtijdvak en plafond 2024
Het nieuwe aanvraagtijdvak is geopend van:

  • 26 februari 2024 tot en met 8 maart 2024 voor preadviezen, en
  • 27 mei 2024 tot en met 21 juni 2024 voor subsidieaanvragen.

Het subsidieplafond bedraagt voor dit tijdvak € 18,5 miljoen.

Over de regeling
Het doel van de regeling is het stimuleren van het ontwikkelen of verder ontwikkelen van uitvoerbare, overdraagbare en gevalideerde praktijk- en wetenschappelijke kennis op het terrein van duurzame inzetbaarheid en leven lang ontwikkelen teneinde de toepassing in bedrijven, sectoren en organisaties te vergroten en zo meer werkenden te bereiken.

Terug naar overzicht