Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
19

NRO-oproep voor het hoger onderwijs van de toekomst

Doel van deze oproep is bij te dragen aan wetenschappelijke kennis voor het hoger onderwijs van de toekomst. Onderzoeken die gefinancierd kunnen worden zijn grensverleggend en origineel. Beginnende wetenschappers voeren het onderzoek uit, begeleid door een ervaren wetenschapper. Hiermee wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van onderzoeks- en onderwijscompetenties van beginnende wetenschappers, en onderzoek in teams gestimuleerd.

Onderzoeken die kunnen worden ingediend zijn van waarde voor het initieel hoger onderwijs over vijf tot tien jaar. De centrale vraag is: 'welke kennis is nodig om het hoger onderwijs over vijf tot tien jaar goed vorm te kunnen geven?' Aanvragen kunnen betrekking hebben op een breed scala aan onderwerpen, bieden een nieuw perspectief én dragen bij aan de ontwikkeling van theorie. Ieder onderzoek moet bestaan uit minimaal twee deelprojecten die gezamenlijk antwoord geven op een centrale probleemstelling. Hierbij kan gedacht worden aan projecten die vanuit verschillende perspectieven of onderwijssectoren een vraagstuk onderzoeken.

De aanvragen dienen ingebed te zijn in (inter)nationale ontwikkelingen en verder te bouwen op (internationaal) onderwijsonderzoek. Tot slot moeten onderzoeken kennis opleveren voor wetenschappelijk onderzoek, de onderwijspraktijk en/of het onderwijsbeleid.

Hoogleraren, lectoren, universitair of hogeschool gepromoveerde (hoofd)docenten kunnen een aanvraag indienen. Zij dienen verbonden te zijn aan een universiteit, een instelling voor hoger beroepsonderwijs, of een universitair medisch centrum in het Koninkrijk der Nederlanden.

Voor de oproep is een budget van € 6 miljoen beschikbaar. De subsidie bedraagt maximaal € 750.000. De minimale looptijd van het voorgestelde project is 4,5 jaar en de maximale looptijd van het voorgestelde project is 5,5 jaar.

Aanvragen kunnen worden ingediend via ISAAC, het digitale aanvraag- en rapportagesysteem van NWO. De deadlines zijn: 19 maart 2024 (intentieverklaringen), 18 april 2024 (vooraanmeldingen) en 19 november 2024 (aanvragen).

Terug naar overzicht