Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
18

ZonMw kondigt twee oproepen Effectiviteitsonderzoek aan

Begin januari 2019 opent ZonMw twee oproepen binnen de programmalijn Effectiviteitsonderzoek van het Preventieprogramma 2019 - 2022. In de subsidieoproepen staat onderzoek naar de effectiviteit van preventieve interventies centraal. De eerste oproep betreft effectiviteitsonderzoek naar kennislacunes op thema’s en doelgroepen, waarbij de focus ligt op de interventiedatabase Gezond en Actief Leven (RIVM Gezond Leven). De tweede oproep gaat over onderzoek naar werkzame elementen.

De deadline voor beide oproepen is gepland op 12 maart 2019.

 

De eerste oproep gaat over onderzoek op thema’s en doelgroepen waarvoor nog onvoldoende effectieve interventies beschikbaar zijn én waar de praktijk behoefte aan heeft. In aanmerking voor subsidie komen onderzoeksinstellingen, in samenwerking met professionals die de interventie in de praktijk uitvoeren. Het onderzoek gaat over drie onderwerpen:

  • Onderzoek om interventies uit de RIVM-database naar een hoger niveau van effectiviteit te tillen. Alleen erkende interventies van minimaal het niveau ‘theoretisch goed onderbouwd’ uit de interventiedatabase van het RIVM Gezond Leven mogen worden onderzocht (Overzicht erkende interventies per thema en doelgroep (RIVM Gezond Leven, 2018). De thema’s roken, alcohol en overgewicht zijn hier uitgesloten;
  • Onderzoek naar de effectiviteit van de integrale aanpak. Hier is wel de mogelijkheid om aanvragen in te dienen op roken, alcohol en overgewicht;
  • Effectonderzoek naar interventies voor thema’s en doelgroepen waarvoor nog onvoldoende erkende interventies zijn, maar waar wel behoefte aan is. De thema’s en doelgroepen uit de analyse van het RIVM Gezond Leven hebben prioriteit (Overzicht witte vlekken thema’s en doelgroepen, RIVM Gezond Leven, 2018). Doorontwikkeling van bestaande interventies heeft de voorkeur. De thema’s roken, alcohol en overgewicht zijn uitgesloten.

In de tweede oproep gaat het over onderzoek naar werkzame elementen van interventies waar de praktijk behoefte aan heeft, met vragen als zijn er werkzame elementen die in meer of alle interventies zitten, welke onderdelen zorgen voor effect en wat zijn de randvoorwaarden voor toepassing van deze elementen. Consortia kunnen een aanvraag indienen. 

 

Het (zesde) Preventieprogramma 2019-2022 van ZonMw levert met kennisbenutting, effectiviteitsonderzoek en innovatie een bijdrage aan het behoud en de bevordering van gezondheid van burgers, zodat zij zo goed mogelijk kunnen functioneren.

Terug naar overzicht