Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
18

WBSO in 2020: stabiele voorwaarden, flexibeler aanvragen

Ongeveer tegelijk met de publicatie van de Miljoenennota 2020 heeft EZK-staatssecretaris Keijzer de Tweede Kamer een brief gestuurd over de ondersteuningspercentages van de WBSO in 2020 en de WBSO-budgetsystematiek.

In de brief gaat Keijzer ook in op de in de Miljoenennota aangekondigde vereenvoudiging van de aanvraagsystematiek van de WBSO per 2020, alsmede de opvolging van enkele aanbevelingen uit de WBSO-evaluatie 2011-2017.

Ondersteuningspercentages
Wat betreft de ondersteuningspercentages gaat de staatssecretaris voor (langdurige) continuïteit. Door te schuiven met de budgetonderuitputting uit 2018 à € 89 miljoen en de resterende onderuitputting uit 2017 en eerder à € 75 miljoen, is er tot en met 2022 naar verwachting voldoende budget om de ondersteuningspercentages tot en met 2022 op hetzelfde niveau te houden. Daarbij is ook rekening gehouden met een stabiele ontwikkeling of lichte groei (van jaarlijks ruim 3%) van private R&D onder de WBSO.

Met het stabiel houden van de ondersteuningspercentages wil Keijzer de jaarlijkse onzekerheid bij het bedrijfsleven over een eventuele bijstelling van deze zogeheten parameters zoveel mogelijk wegnemen. Voor 2020 is overigens € 1281 miljoen beschikbaar voor de WBSO.

Aanvraagsystematiek
Eén van de aanbevelingen uit het WBSO-evaluatierapport was om zo mogelijk de systematiek van indienen en toekennen van een WBSO-aanvraag te vereenvoudigen en te verkorten. Op basis daarvan zullen er per 2020 twee wijzigingen worden doorgevoerd (zoals ook aangekondigd in de Miljoenennota). Daarmee wordt de gewenste flexibiliteit van de regeling vergroot, in het bijzonder voor bedrijven die werken met korte innovatiecycli, bijvoorbeeld in de ICT-sector.

Om de aanvraagsystematiek te vereenvoudigen, zal het aantal momenten per jaar waarop ondernemers WBSO kunnen aanvragen worden uitgebreid van drie naar vier. Daardoor kunnen ondernemers sneller inspelen op actuele ontwikkelingen en hoeven zij hun R&D-projecten minder ver vooruit te plannen.

Om de aanvraagsystematiek te verkorten, zal het uiterste moment van het indienen van een WBSO-aanvraag worden gesteld op de dag voorafgaand aan de periode waarop de aanvraag betrekking heeft, in plaats van ten minste een maand voorafgaand aan die periode. Ondernemers krijgen hiermee meer tijd om hun aanvraag in te dienen. Een aanvraag die betrekking heeft op de tweede helft van 2020, mag dus uiterlijk op 30 juni 2020 in plaats van 31 mei 2020 worden ingediend.

Vanwege de uitvoerbaarheid wordt op de laatste wijziging wel een uitzondering gemaakt met betrekking tot de periode rond Kerstmis en Oud en Nieuw, zodat RVO dan ook voldoende ondersteuning kan geven in het geval aanvragers daar behoefte aan hebben. Voor aanvragen die betrekking hebben op de periode die ingaat op 1 januari wordt de uiterste indieningsdatum gesteld op 20 december van het daaraan voorafgaande jaar.

Lopende acties naar aanleiding van de WBSO-evaluatie
Tot slot kondigt Keijzer in haar brief aan in de eerste helft van volgend jaar terug te komen op de nog lopende acties naar aanleiding van de WBSO-evaluatie 2011-2017.

Kijk voor meer informatie op: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2019Z17411&did=2019D36233 en https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/wbso-2020-flexibeler-met-stabiele-voorwaarden

Terug naar overzicht