Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
18

Belangrijkste subsidienieuws van Prinsjesdag 2019

Hieronder het meest in het oog springende subsidiegerelateerde nieuws uit de op Prinsjesdag bekendgemaakte Miljoenennota en Rijksbegroting 2020.

Vier keer per jaar én tot dag voorafgaand aan projectperiode WBSO aanvragen
Eerder dit jaar is de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) geëvalueerd. Uit de evaluatie bleek dat een deel van de gebruikers van de regeling van mening is dat de aanvraagsystematiek onvoldoende aansluit bij hun manier van werken. Dit met name doordat de beoordeling van de aanvraag door RVO enige doorlooptijd kent en doordat slechts driemaal per jaar een aanvraag kan worden gedaan. In de evaluatie is daarom aanbevolen de aanvraagsystematiek te vereenvoudigen en te verkorten.

In lijn met de evaluatie wordt het aantal momenten per jaar waarop een WBSO-aanvraag kan worden ingediend per 2020 uitgebreid van drie naar vier. RVO zal monitoren in hoeverre er gebruik wordt gemaakt van deze mogelijkheid. Na drie jaar zal deze verruiming worden geëvalueerd, waarbij er met name aandacht zal zijn voor de mate van gebruik en de daarmee samenhangende extra uitvoeringskosten.

Verder wordt het uiterste moment van het indienen van een aanvraag uitgesteld tot de dag voorafgaand aan de periode waarop de aanvraag betrekking heeft, in plaats van ten minste een maand voorafgaand aan die periode. Ten behoeve van de uitvoerbaarheid wordt hier wel een uitzondering op gemaakt voor de periode rond Kerstmis en Oud en Nieuw, zodat gegarandeerd kan worden dat er ook dan vanuit RVO voldoende ondersteuning kan worden geboden aan aanvragers. Voor aanvragen die betrekking hebben op de periode die ingaat op 1 januari van een kalenderjaar, wordt de uiterste indieningsdatum daarom gesteld op 20 december van het daaraan voorafgaande kalenderjaar.

Met deze twee wijzigingen wordt de gewenste flexibiliteit van de regeling vergroot, in het bijzonder voor de groep die werkt met korte innovatiecycli, bijvoorbeeld in de ICT-sector.

Verder vinden er geen wijzigingen in drempelbedragen en ondersteuningspercentages plaats. Op basis van de huidige prognoses van RVO is er, bij een stabiele ontwikkeling of lichte groei van private R&D onder de WBSO, ook afdoende budget om de parameters tot en met 2022 op het huidige niveau te houden. Hiermee wil men de jaarlijkse onzekerheid bij het bedrijfsleven over een eventuele bijstelling van de parameters zoveel mogelijk weghalen.

Voor de WBSO is volgend jaar € 1281 miljoen beschikbaar.

Verbreding Energie-investeringsaftrek (EIA)
Sinds 1 januari 2019 is in de EIA een aftrekpercentage van kracht van 45%. Daarmee wordt een netto fiscaal voordeel op termijn gerealiseerd van ongeveer 10%. Het EIA-budget van € 147 miljoen wordt naast de stimulering van energiebesparing ook benut voor verbreding van de EIA in verband met het Klimaatakkoord met de focus op CO2-reducerende maatregelen, waaronder ondersteuning van investeringen in warmte-infrastructuur. In de uitvoeringsregeling EIA voor 2020 krijgt deze verbreding van de EIA zijn beslag.

Budgetten MIA en VAMIL
Het budget voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) bedraagt in 2020 € 124 miljoen (dit jaar € 114 miljoen). Het budget voor de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) blijft gelijk op € 25 miljoen. De ondersteuningspercentages van beide regelingen blijven ongewijzigd.

Budget MIT
Voor de MKB Innovatiestimuleringsregeling Topsectoren (MIT) stijgt het rijksbudget komend jaar van € 30 miljoen naar € 39 miljoen.

Stroomlijning Energie-innovatieregelingen
De energie-innovatieregelingen worden verder gestroomlijnd en in het teken gesteld van de meerjarige missiegedreven innovatie-programma's (MMIP's); dit betreft de Topsector Energie-regelingen, de Demonstratieregeling Klimaat- en Energie Innovatie (DEI+) en de Hernieuwbare energieregeling (HER). In lijn met de verbreding van de SDE+ naar de SDE++ zal in 2020 ook een traject worden gestart om de HER te verbreden en te richten op CO2-reductie.

Klimaatmaatregelen industrie
Voor de industrie is er vanuit de klimaatenvelop in 2020 € 55 miljoen beschikbaar op de begroting van EZK (via de begroting van IenW wordt daarnaast € 5 miljoen beschikbaar gesteld). Deze wordt als volgt besteed:

  • Waterstof: Voor waterstof wordt € 10 miljoen ingezet op versnelling van projecten rondom opslag, conversie en toepassing van waterstof in de industrie. Hierbij zal de focus met name gericht zijn op pilots en demo's maar zal er ook nadrukkelijk aandacht zijn voor de ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling die bijdragen aan de verdere opschaling;
  • CCUS: € 15 miljoen voor haalbaarheidsstudies en CC(U)S-pilots om hiermee de toepassing van CC(U)S-technologieën in de gehele CC(U)S-keten (afvang, transport, hergebruik en opslag van CO2), of in delen van de keten, te testen en/of te demonstreren in een praktijkomgeving of industriële omgeving;
  • CO2-reductie industrie: € 30 miljoen wordt bestemd voor pilot en demonstratieprojecten voor versnelling van kosteneffectieve CO2-reductie in de industrie waarbij zoveel mogelijk wordt aangesloten bij de DEI+-regeling. Een deel van de middelen wordt bestemd voor haalbaarheidsstudies onder de bestaande TSE regeling.


Bijna € 90 miljoen voor circulaire projecten
De ontbrekende schakel om de klimaatdoelen van Parijs te halen, is de circulaire economie, stelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De ambitie van het kabinet is dat Nederland in 2030 50% van de gebruikte materialen zoveel mogelijk hergebruikt. Afval moet op een zo groot mogelijke schaal tot bruikbare grondstof worden verwerkt. Daarom maakt het kabinet in 2020 eenmalig € 80 miljoen vrij om circulaire projecten die ook CO2-reductie opleveren in onder meer de grond-, weg- en waterbouw en de kunststofketen te stimuleren. Daarnaast stelt het kabinet in de begroting voor 2020 € 8 miljoen beschikbaar voor programma's die de overgang naar een circulaire economie in verschillende sectoren moeten bevorderen.

Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen
Komend jaar wordt ook de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) ingevoerd. Voor zowel sociale als particuliere huurwoningen kan een bijdrage worden verleend voor het aardgasvrij maken. Bij de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen staat aardgasvrij voorop en isolatie maakt hier – afhankelijk van de startsituatie van de woningen – in meer of mindere mate onderdeel van uit.

Leven lang ontwikkelen
In 2020 wordt gestart met een subsidieregeling voor het stimuleren van leven lang ontwikkelen voor het mkb en specifiek voor de sectoren landbouw, horeca en recreatie met een jaarlijks budget van ruim € 49 miljoen. Een gedeelte van de middelen (bijna € 11 miljoen) is overgeboekt naar het ministerie van OCW om toe te voegen aan de bestaande Subsidieregeling praktijkleren. Het bedrag wordt ondergebracht in een apart compartiment zodat werkgevers in de betreffende drie sectoren extra subsidie ontvangen voor het aanbieden van bbl-leerplekken bovenop het bedrag aan subsidie waarop zij op grond van de huidige regeling praktijkleren al aanspraak kunnen maken.

Start- en Scale-ups
StartupDelta wordt voor vier jaar voortgezet onder de nieuwe naam TechLeap.NL. In de nieuwe fase ligt de focus op het bevorderen van doorgroei: van startups naar scale-ups en van scale-ups naar bedrijven met een grote maatschappelijke en economische impact. Om dat te bereiken zal het nieuwe programma van TechLeap.NL bestaan uit een expertisecentrum voor het ecosysteem en een groeiprogramma om de groei van potentiële scale-ups te bevorderen. Voor de uitvoering van de startup en scale-up agenda wordt tot en met medio 2023 een bedrag van € 65 miljoen beschikbaar gesteld binnen de EZK-begroting. Hiervan is € 35 miljoen voor het nieuwe programma van TechLeap.NL; € 15 miljoen voor initiatieven vanuit het ecosysteem, en € 15 miljoen voor flankerend beleid van EZK, zoals bijvoorbeeld het Netherlands Point of Entry en de RVO Fastlane.

Tarief Innovatiebox in 2021 van 7% naar 9%
Als ondernemers winst maken met innovatieve activiteiten, hoeven zij over dit deel van de winst minder vennootschapsbelasting te betalen. Het tarief van deze Innovatiebox is nu 7%, en gaat per 1 januari 2021 omhoog naar 9%.

Invest-NL
In 2019 wordt Invest-NL opgericht, met als doel het realiseren van maatschappelijke transitieopgaven door financiering van ondernemingen (zoals die op het terrein van energie en duurzaamheid) en het bieden van toegang tot ondernemingsfinanciering aan het mkb en doorgroeiende ondernemingen. Op beide vlakken verhinderen marktfalen en marktimperfecties dat private investeringen het maatschappelijk gewenste niveau bereiken. De instelling zal eenmalig € 1,7 miljard aan startkapitaal krijgen voor zijn investeringen en krijgt jaarlijks € 10 miljoen aan ontwikkelbudget vanuit EKZ. Invest-NL kan zowel direct investeren in bedrijven, als indirect via fondsvorming. De focus in 2020 zal naast de verdere bouw van de organisatie, vooral liggen op de pijplijn met investeringsvoorstellen en de voortgang op de doelstellingen die met de investeringen en de ontwikkelactiviteiten zijn beoogd.

Investeringsfonds voor toekomstig verdienvermogen
Het kabinet laat verder weten de mogelijkheden te onderzoeken om het verdienvermogen van Nederland op de lange termijn te versterken en hoe hier een investeringsfonds voor kan worden opgericht. Met dit fonds kan extra worden geïnvesteerd in onder meer innovatie, kennisontwikkeling en infrastructuur. Het kabinet zal begin 2020 met meer informatie over dit nieuwe fonds komen.

Terug naar overzicht