Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
18

Vanaf 2015 één beoordelingsronde NWO Vrije competitie geesteswetenschappen

Het gebiedsbestuur van NWO Geesteswetenschappen heeft besloten, om per 1 januari 2015 de doorlopende indiening van de Vrije competitie geesteswetenschappen te beëindigen. Vanaf januari vindt er voor deze Vrije competitie jaarlijks één beoordelingsronde plaats. Een vooraanmelding hiervoor zal verplicht zijn. Tot de invoering van jaarlijkse rondes is besloten omdat onderzoekers duidelijkheid wensen over de termijn waarbinnen hun aanvraag wordt beoordeeld.

Tot eind december 2014 geldt nog de huidige werkwijze en kunnen nog uitgewerkte aanvragen worden ingediend. Over deze aanvragen neemt het gebiedsbestuur van NWO Geesteswetenschappen uiterlijk in juni 2015 een besluit. Wie vanaf 1 januari 2015 wil meedingen in de Vrije competitie geesteswetenschappen moet dus eerst een vooraanmelding indienen. De eerste deadline voor vooraanmeldingen zal zijn op 1 april 2015. Aanvragers van geselecteerde vooraanmeldingen worden vervolgens uitgenodigd om hun uitgewerkte voorstel uiterlijk op 1 september 2015 in te dienen.

Binnen de Vrije Competitie Geesteswetenschappen krijgen onderzoekers de mogelijkheid om financiering aan te vragen voor vrij onderzoek dat niet binnen de thematische financieringsinstrumenten valt. Onderzoekers mogen dus zelf kiezen waar hun project over gaat, zolang het maar past binnen de geesteswetenschappen. Per voorstel kan een subsidie worden aangevraagd tussen de € 500.000 en € 750.000. De maximale financieringstermijn is zes jaar voor het hele project.

Terug naar overzicht