Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
18

Noord-Holland steunt banenplan voor jongeren richting techniek

Het 200-banenplan is een initiatief om 200 jongeren in Noord-Holland tussen 16 en 23 jaar op weg te helpen met een baan of opleiding. De provincie Noord-Holland heeft € 2 miljoen gereserveerd om dit initiatief te ondersteunen. Het streven is om vooral jongeren te helpen die uit de jeugdzorg komen. In het 200-banenplan ligt de nadruk op de sector techniek. Het is de bedoeling dat minimaal 50 jongeren in deze sector aan de slag gaan. Uiteindelijk moeten in 2016 200 jongeren aan werk geholpen zijn.

Het project wordt uitgevoerd door het Instellingenberaad Jeugdzorg Noord-Holland. Inmiddels zijn er (sinds januari) 47 jongeren in het traject genomen. Dat betekent dat voor deze jongeren een trajectplan is opgesteld en de route naar werk en/of opleiding is bepaald. Het doel is om jongeren die een opleiding gaan volgen, te plaatsen op tenminste mbo 2-niveau.

Het 200-banenplan is met name bedoeld voor (jeugdzorg) jongeren die door complexe problematiek of omstandigheden hulp nodig hebben bij het vinden en behouden van een baan. Het plan richt zich vooral op jeugdzorgjongeren zonder startkwalificatie en voortijdig schoolverlaters met bovengenoemde kenmerken (met name uitvallers uit niveau 1 en 2 van het mbo) die een integraal traject aangeboden krijgen dat uitmondt in een baan, opleiding en stabiele woonsituatie. Centraal in de aanpak staat de één op één begeleiding van jongeren door een trajectbegeleider Werk en een hands on-benadering. De trajectbegeleider heeft meerdere jongeren onder zijn hoede met wie hij volgens de één op één systematiek werkt.

Werkgevers die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan het initiatief, kunnen een mail sturen naar info@200banenplan.nl. Het 200-banenplan zelf is geen subsidiemogelijkheid. Wel kunnen werkgevers aanspraak maken op verschillende financiële tegemoetkomingen, zoals de Plaatsingsbonus die in Noord-Holland-Noord van kracht is. Tot eind 2014 hebben werkgevers in deze regio recht op een subsidie tot maximaal € 2.000 op jaarbasis voor de kosten van opleiding en begeleiding van jongeren.

Terug naar overzicht