Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
18

Kabinet investeert in kwaliteit mbo

Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reserveert vanaf 2015 jaarlijks € 25 miljoen voor een excellentieprogramma in het mbo. Ook wordt vanaf 2015 structureel € 75 miljoen extra aan middelen beschikbaar gesteld voor een betere financiering van technische en andere kostbare opleidingen in het mbo. Bovendien wil de minister met het Regionaal investeringsfonds mbo onderwijs en bedrijfsleven met elkaar verbinden, zoals dat nu al gebeurt in de Centra voor Innovatief Vakmanschap.

Een onderdeel van het excellentieprogramma zal het ontwikkelen van een eigentijdse vorm van de meester-gezel-formule zijn. Om jongeren in staat te stellen een betere vakman of -vrouw te worden, wordt ook aandacht gegeven aan de ontwikkeling van doorlopende leerlijnen.

Met het Regionaal investeringsfonds mbo, onderdeel van het Techniekpact, zal in de periode 2014 tot en met 2017 € 100 miljoen beschikbaar worden gesteld voor duurzame publiek-private samen-werking (pps) in het beroepsonderwijs. Mbo-instellingen, bedrijfsleven en bijvoorbeeld regionale overheden kunnen samen een aanvraag indienen. Die aanvraag moet bijdragen aan een betere aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt. Bovendien moeten bedrijfsleven en, bij voorkeur, regionale overheden in de desbetreffende regio de subsidie aanvullen met een financiële bijdrage. De volgende aanvraagperiode is van 1 januari tot 1 februari 2015. In het najaar van 2014 zullen er weer informatiebijeenkomsten worden georganiseerd voor geïnteresseerden.

Terug naar overzicht