Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
18

Ruim € 6 miljoen voor begeleiden Nederlandse gedetineerden in het buitenland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de regeling Gedetineerdenbegeleiding buitenland 2020-2023 (GEDETIBEL20) gepubliceerd.

De regeling valt onder de Subsidieregeling ministerie van Buitenlandse Zaken 2006 (SMINBUZA) en vervangt de regeling Gedetineerdenbegeleiding buitenland 2017-2019 (GEDETIBEL17).

Met de regeling wil het ministerie bijdragen aan het welzijn van Nederlandse gedetineerden in buitenlandse gevangenissen, door het bevorderen van menswaardige omstandigheden tijdens detentie, resocialisatie, psychosociale ontwikkeling en het bevorderen van een adequate rechtsgang.

In aanmerking voor subsidie komen rechtspersonen die statutair in Nederland of een andere EU-lidstaat zijn gevestigd. De organisatie moet beschikken over een lokaal netwerk van vrijwilligers, medewerkers en/of experts in de voor gedetineerdenbegeleiding (resocialisatie en zorg) relevante landen (de landen van detentie) dan wel moet een dergelijk netwerk op korte termijn (binnen zes maanden) kunnen opbouwen. Verder dient de organisatie relevante ervaring te hebben op het gebied van gedetineerdenbegeleiding in ruime zin in Nederland en/of in het buitenland.

Subsidie kan worden verleend voor de volgende activiteiten op het gebied van gedetineerdenbegeleiding:

  • activiteiten op het gebied van resocialisatie;
  • activiteiten op het gebied van aanvullende juridische ondersteuning;
  • activiteiten op het gebied van zorg;
  • het uitgeven van een tijdschrift dat de begeleiding van gedetineerden in het buitenland ondersteunt.


De hoogte van de subsidie wordt per geval bepaald.

Aanvragen kunnen tot en met 22 september 2019 worden ingediend bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De aanvragen die het beste voldoen aan de diverse criteria komen als eerste voor subsidie in aanmerking. In totaal is voor de periode 2020 tot en met 2023 € 6,2 miljoen te verdelen.

Terug naar overzicht