Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
18

Twee nieuwe FCP-regelingen in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit

Het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) heeft de Regeling Cultuureducatie met Kwaliteit Fonds voor Cultuurparticipatie 2021-2024 (CMKFCP) en de Subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit Extra (CMKEXTRA) gepubliceerd.

Regeling Cultuureducatie met Kwaliteit Fonds voor Cultuurparticipatie 2021-2024
Het doel van deze eerste nieuwe regeling is het duurzaam versterken van de kwaliteit van cultuureducatie mede door middel van intensieve samenwerking tussen onderwijs en de culturele sector.

Op basis van de regeling – het vervolg op de Deelregeling Cultuureducatie met Kwaliteit in het primair onderwijs Fonds voor Cultuurparticipatie 2017-2020 (DCULTEFCP17) – kunnen meerjarige subsidies worden verstrekt voor de jaren 2021 tot en met 2024. Voor deze periode is € 13,5 miljoen subsidie per kalenderjaar beschikbaar.

Uitsluitend culturele instellingen met rechtspersoonlijkheid en zonder winstoogmerk kunnen subsidie aanvragen. Om in aanmerking te komen moeten culturele instellingen een plan indienen in samenwerking met andere culturele instellingen en het onderwijs (primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en speciaal onderwijs). De culturele instellingen en scholen zijn bovendien verplicht samen te werken met één of meerdere instellingen voor hoger onderwijs.

Subsidie kan worden aangevraagd voor het organiseren van het duurzaam versterken van de kwaliteit van cultuureducatie, mede door middel van intensieve samenwerking tussen onderwijs en de culturele sector. Daarbij is er aandacht voor het vergroten van de kansengelijkheid voor leerlingen. De samenwerking is gestoeld op een onderwijskundige visie op cultuureducatie en dient de culturele ontwikkeling van het kind centraal te stellen.

De subsidie bedraagt de som van het aantal inwoners per provincie of gemeente vermenigvuldigd met € 0,79 per jaar, welk bedrag wordt gematcht door de provincie of gemeente. De subsidie bedraagt nooit meer dan 100% van de bijdrage afkomstig van provincie of gemeente.

Aanvragen kunnen tot en met 2 november 2020 worden ingediend bij het Fonds voor Cultuurparticipatie. Een aanvraag moet vergezeld van een ondertekende adhesieverklaring door de verantwoordelijke wethouder of gedeputeerde van de desbetreffende gemeente of provincie.

Subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit Extra
Het doel van deze tweede nieuwe regeling is de verduurzaming en doorontwikkeling van projecten die voor de periode 2017-2020 door het Fonds voor Cultuurparticipatie zijn gesubsidieerd vanuit de Deelregeling Cultuureducatie met Kwaliteit in het primair onderwijs Fonds voor Cultuurparticipatie 2017-2020 (DCULTEFCP17).

De subsidieregeling is in het leven geroepen omdat er geld over is uit het programma Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020. Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft ervoor gekozen om dit geld (€ 639.000) beschikbaar te stellen aan de penvoerders die al eerder subsidie hebben ontvangen op grond van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020.

In te ondersteunen projectplannen moeten de penvoerders aangeven hoe het project in verhouding staat tot het al lopende project voor de periode 2017-2020.

De subsidie bedraagt maximaal 100% van de subsidiabele kosten en kan variëren van minimaal € 10.000 tot maximaal € 25.000 per project.

Aanvragen kunnen tot en met 30 juni 2020 worden ingediend bij het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Terug naar overzicht